Tramp je potpisao zakon kojim se podržavaju protesti u Hongkongu i Kina nije srećna zbog toga

0
Foto Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hongkongu, a odluku su osudile hongkoške i pekinške vlasti.

“Danas sam potpisao zakon (…) o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu”, napisao je američki predsednik, a saopštila Bela kuća.

Vlada Hongkonga jutros je izrazila “duboko žaljenje” zbog odluke Trampa da potpiše zakon i optužio Vašington da se “meša” u unutrašnje stvari Hongkonga, prenosi N1.

Kineska vlada je zapretila “merama odmazde” na usvajanje zakona u Vašingtonu, što bi moglo da ugrozi osetljive trgovinske pregovore dve zemlje. 

“Zakon koji je Vašington prikriva zle namere”, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ne navodeći koje bi mere Peking mogao da preduzme.

Protesti u Hongkongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.