Tramp izokola najavio “drugu administraciju”, a vakcinu za sve građane u aprilu: Prvo obraćanje predsednika SAD nakon izbora

1
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država prvi put se obratio javnosti od kada su mediji 7. novembra “dodelili” pobedu Džou Bajdenu, na osnovu do tada osvojenih 270 elektorskih glasova. U međuvremenu, Bajdenovom saldu dodate su i druge, “sporne” savezne države, pa je tako skupio tačno onoliko glasova koliko je Tramp osvojio na izborima 2016. godine – 306.

Prema onome što je rekao, iako nije priznao poraz, deluje da bi to u nekom trenutku mogao da uradi.

Izjavio je da odbija da uvede novu zabranu kretanja zbog skoka broja zaraženih koronavirusom, ali je nagovestio da bi do toga uskoro moglo da dođe ako sudski procesi koje je pokrenuo potvrde pobedu njegovog rivala Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

On je rekao da odluku o zabrani kretanja možda neće on doneti, čime je nagovestio da bi mogao da prizna poraz na izborima.

“Ova administracija neće uvoditi zabranu kretanja. Šta god da se dogodi u budućnosti, a ko zna šta će se dogoditi i koja administracija će biti, ali mogu da vam kažem da ova administracija neće ići na zabranu kretanja”, rekao je američki predsednik.

Njegovo obraćanje usledilo je nekoliko dana nakon što je američka kompanija Pfizer u saradnji sa nemačkim BioNTechom saopštio da je njihova eksperimentalna vakcina 90 posto efikasna.

Tramp je zato iskoristio priliku da pohvali takav razvoj situacije.

“Nijedno medicinsko postignuće nije bilo ostvareno ovako brzo”, rekao je Tramp.

Naravno, za to je istakao i sopstvene zasluge.

“Da ste imali drugačiju administraciju, moje je mišljenje da bi ovaj proces trajao tri, četiri godine”, rekao je još uvek aktuelni američki predsednik.

On je rekao da će vakcina “za nekoliko nedelja” biti dostupna ranjivoj populaciji, iako od Uprave za hranu i lekove još nije zatraženo da usvoji neophodna odobrenja.

“Svim građanima vakcina će biti dostupna od aprila. Tada će moći da je kupe i prime. Naravno, svuda osim u Njujorku jer je Kuomo rekao da ne veruje u vakcinu koju potvrdi Trampova administracija. Građani Njujorka će morati da sačekaju da se situacija promeni. Ne mislim da je to dobra odluka, ni politički, ni zdravstveno, ali on je rekao svoje”, dodao je Tramp.

1 KOMENTAR

Comments are closed.