Tramp i Bajden: Odvojene “debate” i dramatično suprotstavljene vizije

0
Foto: Profimedia

U prikazu na podeljenom ekranu, američki glasači čuli su dramatično različite vizije Donalda Trampa i Džo Bajdena, predsedničkih kandidata na predstojećim izborima zakazanim za 3. novembar.

Pojavljujući se u istom terminu na različitim kanalima – Tramp na NBC-u, a Bajden na ABC-u – i različitim gradovima – Tramp u Majamiju, a Bajden u Filadelfiji – kandidati su odgovarali na pitanja birača umesto učestvovanja u drugoj od tri predviđene predsedničke debate.

Tramp je branio svoje postupanje u odgovoru na pandemiju koronavirusa od koje je u SAD preminulo više od 215.000 Amerikanaca, tvrdeći da je ono bilo uspešno.

“Pobednici smo”, rekao je Tramp moderatorki Savani Gutri, koja je osporila njegove tvrdnje, prenosi Gardijan.

“Napravili smo neverovatan posao. Imaćemo i vakcine, ali i terapije”, dodao je on.

Rekao je da je “čuo različite priče” o efikasnosti maski, premda su zdravstveni stručnjaci iz njegove administracije često ponavljali da je nošenje maski ključ za obuzdavanje epidemije.

Tramp je branio i svoje ponašanje tokom krize, uključujući sporne aktivnosti na događaju u Beloj kući tokom kojih se nisu nosile maske i nije se održavala distanca, što je rezultiralo širenjem zaraze među učesnicima događanja.

“Ja sam predsednik, moram razgovarati s ljudima. Neću se zatvoriti u podrum”, rekao je Tramp.

Skoro 2.000 kilometara dalje, Bajden je kritikovao Trampov odgovor na pandemiju COVID-19.

“Propustio je mnogo i neprestano govorio stvari koje nisu istinite”, rekao je Bajden, napominjući da je Tramp novinaru Bobu Vudvordu priznao da je koronavirus “smrtonosniji od sezonskog gripa”, iako je u javnosti tvrdio suprotno.

“Predsednik je bio obavešten o opasnosti virusa”, rekao je Bajden.

“On kaže da nikome nije rekao jer se bojao da će se Amerikanci uspaničiti. Amerikanci se nisu uspaničili, on se uspaničio”, rekao je Bajden.

Bajden o vakcini, sudu, porezu…

Bajden je odbio da iznese stav o sudijama Vrhovnog suda, rekavši moderatoru Džordžu Stepanopulusu da se do sada protivio ideji o dodavanju sudija, ali da ostavlja otvoren prostor za promenu mišljenja, u zavisnosti od toga kako će se republikanci u Senatu nositi sa potvrdom nominacije Ejmi Koni Beret.

Takođe, on je uveren da će birači razumeti njegovu poziciju tokom izbornog dana i da će mu ukazati poverenje.

Što se tiče vakcine protiv koronavirusa, Bajden je potvrdio da neće oklevati da primi vakcinu kada naučna zajednica utvrdi njeno dejstvo i bezbednost.

Bajden je ponovio da će ukinuti poreske olakšice koje je Tramp postavio tokom prvog mandata, a “koje se odnose na bogate, ne i na srednju klasu”, prenosi CNN.

Kada je završen program Bajden je ostao još oko 30 minuta na bini da odgovara van mikrofona na pitanja gledalaca, znajući sigurno da će slika biti preneta preko televizije.

“Treba slušati druge”, rekao je Bajden biraču koji je pitao kako on planira da povrati “ljubaznost i čast” u američku politiku.

“Ono što ću prvo uraditi ako budem izabran za predsednika, i ne šalim se, ja ću pozvati” republikance, rekao je on podsećajući na to kako je delovao kada je bio senator više od 35 godina, kada je važio za čoveka sposobnog da prevaziđe partijske podele.

Govoreći o rasizmu Bajden se predstavio kao suprotstavljen Donaldu Trampu, optužujući ga da zaoštrava tenzije među Amerikancima.

“Ako ja budem izabran za predsednika nećete me čuti da delim, pokušaću da okupljam”, rekao je Bajden.

Gledanost dva televizijska nastupa pred publikom uživo će biti pažljivo merena i upoređena.

Tramp: “kikiriki” dug za porez, fejk njuz, beli supremisti

Tramp se, za razliku od Bajdena, više puta sukobio sa moderatorkom. Na pitanje da li će prihvatiti miran transfer s predsedničke funkcije ukoliko izgubi izbore, Tramp je rekao da hoće, ali pod uslovom da izbori budu fer.

Takođe nije demantovao da je platio samo 750 dolara federalnog poreza na prihod tokom svoje prve godine u Beloj kući, premda je u jednom trenutku rekao da su brojke koje je objavio New York Times “pogrešne”.

Budući da je pre nekoliko dana na Tviteru objavio, kako Gardijan prenosi, fejk njuz da je njegov prethodnik Barak Obama izmislio ubistvo Osame bin Ladena, moderatorka ga je upitala zašto je dao značaja ovoj teoriji zavere.

Aktuelni predsednik je odbio bilo kakvu odgovornost i dodao da je jednostavno podelio “nečije mišljenje”.

“Ali, Vi ste predsednik. Ne možete da retvitujete bilo šta”, uzvratila je moderatorka.

Takođe, Tramp je povodom istraživanja Njujork tajmsa koje je ukazalo da je kandidat republikanaca dužan 421 milion dolara, rekao da je dug “kikiriki”, ako se uzme u obzir bogatsvo koje on ima.

“Nije velika stvar”, rekao je Tramp.

Međutim, Tramp je dodao da je pod istragom i da je “vro loše tretiran od strane IRS (Poreska uprava)”.

“Iako je u pitanju rutinska stvar, administracija, ja sam tretiran veoma loše…”, izjavio je Tramp.

Tramp je još jednom ponovio da se odrekao belih supremista, ali da “Bajdena još niko nije pitao da li se on odrekao Antife”.

Tramp odbio da osudi “QAnon”

Tramp je odbio da osudi desničarsku organizaciju “QAnon”, koja propagira teorije zavere o pristalicama demokrata, holivudskim glumcima i milijarderima koji upravljaju svetom baveći se pedofilijom, trgovinom ljudi…

Na pitanje moderatorke da li bi osudio pomenutu teoriju zavere i rekao da je to ludost, Tramp je odgovorio da “ne zna ništa o QAnon-u”.

“Ono što sam načuo je da su vrlo oštro protiv pedofilije”, rekao je Tramp.

Bajden, bivši potpredsednik SAD za vreme Baraka Obame, vodi za deset procentnih poena u proseku na nacionalnom nivou prema anketama za predsedničke izbore 3. novembra. Takođe, mada sa manjom razlikom, vodi u ključnim državama koje će odlučiti pobednika izbora.

Koronavirus je ponovo uticao na kampanju. U redovima tima Bajdena, njegova kandidatkinja za potpresednicu Kamala Haris bila je u izolaciji zato što je neko u njenom timu testiran pozitivno na koronavirus.

Tramp koji se oporavio od COVID-19, kaže čak da je “stekao imunitet” i pojačao je svoju predizbornu kampanju od ponedeljka, okružen svako veče hiljadama pristalica u ključnim državama.

Tramp je prošle nedelje odbio da učestvuje u drugoj debati sa Bajdenom, koja je trebalo da bude održana juče, zato što su organizatori objavili da će biti virtuelna iz predostrožnosti u slučaju da je on i dalje zarazan. Bajden je odbio da odloži datum za drugi duel kako su predlagali iz Trampovog štaba.

Treća debata ipak je predviđena za 22. oktobar u Nešvilu u državi Tenesi. Demokratski kandidat je rekao sinoć da bi voleo da se Tramp testira pre novog duela iz pristojnosti ali je dodao da će slediti savete nezavisnih organizatora debate.