Tramp hoće vakcinu pre izbora: “Mračne sile se nadaju da će biti odlaganja. Treba se fokusirati na spasavanje života”

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi predsednički mandat, u današnjem tvitu odlučio je da pritisne zdravstvene vlasti da što pre razviju i odobre vakcinu protiv koronavirusa.

“Mračne sile ili ko god preko Agencije za lekove otežava farmaceutskim kompanijama da pronađu kandidate i testiraju ih na vakcinu. Očigledno se nadaju odlaganju pronalaska rešenja za posle 3. novembra. Treba se fokusirati na brzinu i spasavanje života”, napisao je Tramp na Tviteru.

Tvit je bio usmeren na Stivena Hana, čelnika Agencije za hranu i lekove (FDA), prenosi Index.

Tramp je ranije rekao da se nada da će se vakcina proizvesti do predsedničkih izbora. On je suočen sa snažnim kritikama zbog odnosa prema epidemiji koronavirusa koja je u toj zemlji odnela 175.000 života, a obolelo je više od 5,6 miliona ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da bi svako političko upletanje u testiranje virusa i proces odobrenja moglo da dovede u pitanje tu vakcinu i da ugroze njenu bezbednost i legitimnost.

Sve bojazni vezane za vakcinu mogle bi dovedu do niže stope vakcinacije, što bi otežalo borbu protiv pandemije.

Han je više puta rekao da će se FDA držati svojih uobičajenih strogih naučnih procedura i dodao da se nije suočio s pritiscima da izmeni svoje kriterijume.

U toku su velike kliničke studije u koje je uključeno do 30.000 subjekata. Ako se sprovedu do jeseni, FDA bi mogla da započne proces odobrenja vakcine, koji je inače skup i dugotrajan.

Američki vladini stručnjaci, uključujući glavnog specijalistu za zarazne bolesti Entonija Faučija, veruju da bi vakcina mogla da bude dostupna početkom 2021.