Tramp danas predstavlja dugoočekivani plan za mir na Bliskom istoku

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp predstaviće danas dugoočekivani plan za mir na Bliskom istoku koji je Izrael označio kao istorijski iako ima male šanse za uspeh jer su ga Palestinci unapred odbacili.

Nakon skoro tri godine rada i nekoliko odlaganja Trampov “veliki plan”, kako ga je nazvao, će biti predstavljen u prisusustvu premijera Izraela Benjamin Netanjahua u  Beloj kući u podne (u 18 sati po srednjeevropskom vremenu), prenose agencije.

Dogodiće se to dok se nastavlja proces za Trampov opoziv.

Očekuje se da će plan biti uveliko u korist Izraela i Netanjahu je najavio da  postoji šansa za istorijski poduhvat i definisanje konačnih izraelskih granica.

Tramp insistira da plan ima šansu uprkos skepticizmu, navodi AP.

Ključno je da li predlog uključuje odobrenje SAD za  bilo kakvu izraelsku aneksiju Zapadne obale, imajući u vidu da je Netanjahu pred izbore zakazane za 2. mart  pozvao na aneksiju delova te teritorije okupirane u ratu 1967. i svih jevrejskih naselja na njoj.

Takav potez nije izvestan jer Netanjahu predvodi prelaznu vladu pred treće izbore za manje od godinu dana i suočen je sa optužbama za korupciju.

Aneksiju bi zdušno podržale Netanjahuove pristalice, čvrstorukaši i nacionalisti,  ali bi ona minirala održivost nezavisne palestinske države i izazvala gnev susednog Jordana.

Palestinci  nameravaju da Zapadne obala bude središte njihove buduće države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Ta država bi obuhvatila  i pojas Gaze.

Veći deo medjunarodne zajednice podržava njihovu poziciju ali je Tramp izmenio  politiku SAD koja je važila decenijama svrstavši se otvoreno uz Izrael.

Njegov visoki savetnik i zet Džared Kušner je glavni autor plana i pokušavao je da ubedi bivše bliskoistočne pregovarače i arapske vlade, izmedju ostalih,  da ne odbace odmah novi pristup.

Medjutim, Palestinci odbijaju čak i da razgovaraju sa Trampom i tvrde da je pristrasan u korist Izraela te pozivaju arapske predstavnike da bojkotuju današnji  dogadjaj u Beloj kući.

Palestinsko rukovodstvo je pozvalo i na proteste na Zapadnoj obali što je podstaklo bojazan da će predstavljanje plana u Vašingtonu izazvati novo nasilje.

Tramp je medjutim u ponedeljak na sastanku se Netanjahuom predvideo da će na kraju biti podrške Palestinaca i arapskih zemalja, preneo je Frans pres.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je unapred rekao da plan koji će biti predstavljen nije mirovni plan za Bliski istok već inicijativa koja prvenstveno štiti Trampa od opoziva i Netanjahua od zatvora.

(Beta)