Tragičan i misteriozan kraj: Da li su Milenu ubile tablete za spavanje, muž ili slomljeno srce…

Iz poklon knjige koja se dobija uz novi Nedeljnik od četvrtka 14. januara

0
Ilustracija Profimedia

Slikarka je prema zvaničnoj verziji iznenada preminula 6. marta 1945. od srčanog udara u 36. godini, u postelji. Šta se dešavalo te večeri saznajemo iz pisama koja je Goslen slao njenim roditeljima nakon njene smrti, ali i iz svedočenja njenih prijatelja koja izazivaju sumnju u zvaničnu i Goslenovu verziju priče. Da li je Milena izvršila samoubistvo popivši preveliku dozu lekova, koja je uloga njenog muža u tome, zašto krije detalje od njene majke kad joj piše, zašto je kremirana i druga pitanja, mučila su Danicu do kraja života. Zato je ostala doza misterioznosti iako je Milena Pavlović Barili ceo život patila zbog srčanih problema pa je zvanična verzija njene smrti mogla da prođe bez sumnje jer je već 1940, prve godine života u SAD, imala srčane tegobe, verovatno doživevši prvi srčani udar. Ipak, neki nisu prihvatili zvaničnu verziju.

Mladi bračni par se kasno uveče vratio sa večere, brzo otišavši na počinak. Odvojeno. Pre toga, Milena je sobarici ostavila poruku da je probudi u 10 ujutru.

Detalje će njen suprug Robert Tomas Artur Goslen, koji je jedini bio prisutan, ispričati dr Ivanu Frangešu dan posle Milenine sahrane, a on će o tome sačiniti službenu belešku koja će iz Arhiva Jugoslavije prvi put biti prevedena i objavljena u Katalogu za izložbu Milene Pavlović Barili, navodi Radmila Stanković.

“… Opisujući poslednji dan, gospodin Gosselin je tvrdio da u toku poslednjih nekoliko sedmica Milena je bila savršeno zdrava i vrlo srećna. Oni su uzeli apartman u 88-oj ulici i sami ga namestili. Milena je obnovila svoj ugovor sa reklamnom firmom pod vrlo povoljnim uslovima i nije imala nikakvih finansijskih briga. U ponedeljak 5. marta Milena se sastala sa svojim suprugom u baru Plaza hotela u Njujorku. Oni su popili po četiri koktela svako od njih i slučajno su sreli veliki broj Mileninih prijatelja. Oni su se tada uputili u jedan italijanski restoran gde su večerali i ponovo sreli prijatelje i ostali u ovom restoranu do ponoći.”

***

Uz novi Nedeljnik, prvi ovogodišnji broj koji dolazi na kioske u četvrtak 14. januara, čitaoci dobijaju na pokon novu knjigu uz edicije “Fatalne Srpkinje”, priču o Mileni Pavlović Barili. Svi čitaoci dobijaju i poklon Njujork tajms na srpskom.

***

Uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika čitaoci su na poklon dobili knjigu o Mici Lou, fatalnoj ženi dinastije Karađorđević. U prvom ovogodišnjem broju koji na kioske dolazi u četvrtak 14. januara dobija se knjiga Ane Mitić o Mileni Pavlović Barili – tragična sudbina najtalentovanije srpske slikareke, a u sledećem broju 21. januara knjiga o Jovanki Broz – život i tajne Titove udovice.

***

This image has an empty alt attribute; its file name is fatalne-srpskinje-edicija.jpg

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!