Tradicionalni regionalni skup posvećen melanomu – 11. i 12. septembra

    0

    Tradicionalni regionalni skup posvećen melanomu biće održan u Zemunu 11. i 12. septembra u organizaciji Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. Tokom skupa stručnjaci i predstavnici udruženja pacijenata iz regiona razmeniće saznanja o novim pristupima i lečenju ove teške bolesti, posebno u uslovima pandemijske situacije.

    Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma istakao je da su se, uprkos opštim pandemijskim problemima od sredine marta ove godine, pacijenti u Srbiji dobro snalazili kada je reč o uzimanju terapija i da nije bilo većih problema u lečenju.

    Uprkos tome, Pilipović objašnjava da je važno dodatno prilagoditi proces lečenja potrebama pacijenata obolelih od melanoma, navodeći kao primer postojeću praksu po kojoj pacijenti koji se leče na Vojnomedicinskoj akedemiji iz adminitsrativnih razloga ne mogu da terapiju primaju u toj ustanovi, već to moraju da to čine na Institutu za  onkologiju i radiologiju Srbije i u nekim drugim ustanovama.

    On je naveo da će jedan od sledećih ciljeva Udruženja u narednom periodu biti da  se takozvanim BRAF pozitivnim pacijentima omogući nastavak lečenja obezbeđivanjem retretmana. Posebno će se zalagati i za obavezno uvođenje adjuvantne terapije o trošku RFZO.