“Topi se i led na Grenlandu!”: Vladimir Kostić, predsednik SANU, za novi Nedeljnik o ćutanju “umnih i pristojnih”, o strahu od denuncijacija i “toplom zecu”

0
Foto Nedeljnik

O tome kako je preležao koronavirus, zašto lekari odlaze iz zemlje, o spomeniku Stefanu Nemanji, o eliti, intelektualcima, prvoj i drugoj Srbiji, izborima u Crnoj Gori, vakcini, jazu između siromašnih i bogatih, za novi broj Nedeljnika govorio je prvi čovek Srpske akademije nauka i umetnosti.

“Isuviše često se građani optužuju za plašljivost”, rekao je Vladimir Kostić u velikom intervjuu za Nedeljnik.

“Strah, međutim, nije apsolutna sramota – on je naš saputnik tokom života. Za vladavine jednog tiranina u staroj Kini živela su tri čoveka najviših moralnih odlika – jedan je pogubljen, drugi se povukao na skrovito mesto, a treći je na dvoru izigravao ludu. Naše vreme je doprinelo donoseći oportunost i hipokriziju u strepnji da se izgubi teško postignuti položaj i komoditet koji uz njega ide – ali, da ne kvarimo kinesku priču! Jedno od mogućih rešenja je da se uporno gradi i istrajava na sistemu vrednosti koji će obuhvatati i pravo na slobodan i neuslovljen govor (još bolje, a i rimuje se, razgovor). Naravno, teško je graditi sistem vrednosti u zemlji koja je dugo bez, ili da budem blaži, sa retkim raspletima. U strahu da i same ne budu ubačene u prostor denuncijacija prepun hiperaktivnih profesionalaca, mnoge pristojne, umne i kompetentne osobe izbegavaju svaki oblik javne aktivnosti i izjašnjavanja, u svojevrsnoj ilegali poput drugog od mandarina iz kineske priče. Ali, topi se i led na Grenlandu!”

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. septembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs