Tone nafte cure u tirkizne vode: Prepolovio se nasukani brod kod Maurucijusa

1
Beta (AP Photo/ Kooghen Modeliar-Vyapooree-L'express Maurice)

Nasukani japanski brod koji je ispustio tone nafte u blizini zaštićenog područja kod Mauricijusa u Indijskom okeanu, razdvojio se, a preostalo gorivo curi u tirkizne vode, saopštili su danas zvaničnici.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju brod u dva dela.

Većina, ako ne i svih preostalih 3.000 tona goriva, ispumpano je s broda tokom protekle nedelje, pošto su grupe za zaštitu životne sredine upozorile da bi šteta na koralnim grebenima i nekad netaknutim priobalnim područjima mogla biti nepovratna.

Kada se brod “M.V. Vakašio” 25. jula nasukao na koralni greben na njemu su se pojavile dve pukotine i oko 1.000 tona nafte počelo je da curi 6. avgusta.

Vlada Mauricijusa je pod pritiskom da objasni zašto nisu preduzete hitne mere za ispumpavanje nafte sa broda, a premijer Pravind Džugnautje za sporo reagovanje okrivio je loše vemenske uslove.

Japanska kompanija “Nagashiki Shipping” koja je vlasnik broda saopštila je da su izvesne količine goriva na brodu “preostale” i nakon ispumpavanja.

Istražuje se zbog čega je brod krenuo sa kursa. Brod je trebao da se nalazi najmanje 16 kilometara od obale.

Kompanija je poslala stručnjake koji će pomoći u saniranju štete.

Vlada Mauricijusa traži nadoknadu od kompanije.

Zemlja sa oko 1,3 miliona stanovnika se u velikoj meri oslanja na turizam i već je oštro pogodjena ograničenjima putovanja zbog pandemije koronavirusa.

(Beta-AP)

1 KOMENTAR

  1. Japan kao visoko razvijena zemlja pravi gaf za gafom i temeljno uništava planetu. Dovoljno se setiti Fukušime,pa prelepog Mauricijusa. Uništavao je svet kao članica Trojnog pakta i jaše dalje! Dole prokleti kapitalisti. Prebogati su a nemilice upropaštavaju planetu!

Comments are closed.