“Tona prođe, gram nikad”: Ko je najveća mafija u Srbiji – Veliko istraživanje u novom Nedeljniku

0
FOTOGRAFIJA: fILIP FILIPOVIĆ/STANDARD.ME

Balkan je jedino mesto na svetu gde se ukrštaju švercerski putevi kokaina i heroina, ali se zato na svim kontinentima (izuzev Antarktika) ukrštaju putevi suprotstavljenih balkanskih mafijaša. Pitanje o tome šta je srpska mafija aktuelizovano je posle ubistava u Atini, ali i posle izručenja Jovice Vukotića, vođe “škaljarskog klana” Podgorici. Vukotić je u Crnu Goru prevezen helikopterom, a samo dan pre njegovog izručenja mediji su objavili da su u beogradskom hotelu “Kraun plaza” uhapšeni članovi ovog klana.

Mafiju sa ovih prostora najbolje opisuje sve ono što se dešavalo u poslednjih mesec dana: četiri mafijaška obračuna u kojima su trojica ljudi ubijeni, a jedan je teško ranjen. U Beogradu je ubijen Kotoranin Marko Vuković (41), za koga se spekuliše da je učestvovao u transportu kokaina iz Južne Amerike, da bi svega nekoliko dana kasnije došlo do oružanog napada u Atini gde su ubijeni Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43), visokopozicionirani članovi “škaljarskog klana”. U danima koji su usledili, teško je ranjen još jedan “škaljarac” iz Zete Igor Krstović.

U novom broju Nedeljnika pročitajte kako su stvorena prva velika imena podzemlja u Srbiji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kako su početkom raspada SFRJ 1991. godine neki od njih postali nacionalni heroji, komandanti paravojnih formacija, kako su nastali i radili “grupa Amerika”, “zemunski klan”, Darko Šarić i “škaljarski” i “kavački klan”… Kako su “crnogorci” napustili Beograd krajem devedesetih da bi se u njega vratili sredinom dvehiljaditih, kako je Dušan Spasojević organizovao transport heroina, kako je otkriven Darko Šarić i zašto je izbio rat u Kotoru…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. FEBRUARA.

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET