“Toksični muški klub”: Direktor Najkija podneo ostavku zbog lošeg tretiranja žena u kompaniji

0
Foto Profimedia

Najki ostaje bez generalnog direktora Marak Parkera koji je dao ostavku na čelno mesto u u ovoj američkoj kompaniji, piše Njujork tajms.

Firmom će upravljati veteran tehnološke industrije Džon Donahoe, član Najkijeve uprave i bivši šef eBaya, kako bi ubrzao digitalnu transformaciju kompanije.

Parker će, pak, sesti na stolicu predsednika uprave i blisko će sarađivati s novim generalnim direktorom.

Ova promena došla je u vreme više nego pozitivnih poslovnih rezultata kompanije. U poslednje se tri godine vrednost Najkijevih deonica gotovo udvostručila, čime je tržišna vrednost kompanije skočila na otprilike 150 milijardi dolara.

To se odrazilo i na rast kompanije na ključnim tržištima poput kineskog, kao i na direktnu prodaju, kako putem interneta, tako i u radnjama. U poslednjoj su fiskalnoj godini, koja je završila poslednjim danom maja, prihodi najvećeg svetskog sportskog brenda narasli 7,5 odsto, na 39,1 milijardu dolara.

Najki dominira tržištem i ima gotovo dvostruko veće prihode od svog najvećeg rivala, Adidasa.

No, osim što kompanija u zadnje vreme beleži rast, počela je da niže i skandale. Prošle godine, na primer, Parker je morao da se izvini jer je “dozvolio korporativnu kulturu koja isključuje deo osoblja te nije ozbiljno shvatio pritužbe vezane za radnu atmosferu”, prenosi Novac.hr .

Ostavka je usledila nakon nekoliko burnih nedelja i optužbi za nepropisno ponašanje koje je podnela grupa žena zaposlenih u Najkiju.

Preciznije, svoje su radno okruženje opisale kao “toksični muški klub” s pojašnjenjem da su bile marginalizovane na sastancima, da im je napredovanje bilo onemogućeno te da su bile seksualno zlostavljane. Rezultat toga bilo je otpuštanje desetak direktora u kompaniji, kako muških, tako i ženskih.

Dodatno, ovog je meseca u javnost izašlo, odnosno antidopinška kontrola je otkrila da je trener trčanja Alberto Salazar, kojeg kompanija javno podržava, u nekoliko prilika obavestio Marka Parkera o svojim eksperimentima u kojima svojim trkačima daje zabranjenu kremu punu testosterona. Antidopinška agencija Salazaru je zabranila takmičenja i treniranje na četiri godine. Komentarišući taj skandal šef Najkija naglasio je svoju podršku Salazaru i kazao kako će finansirati njegovu žalbu na sudu, ali je već nedelju dana kasnije obavestio svoje radnike kako ukida Nike Oregon Project, elitnu grupu trčanja koju je trenirao Alberto Salazar.