“Tok epidemije slabi ali još uvek postoji potencijal razbuktavanja”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da tok epidemije koronavirusa u Srbiji slabi ali i upozorio da još uvek postoji potencijal razbuktavanja, prvenstveno kada je u pitanju osetljiva populacija.

Komentarišući rast broja inficiranih prethodnih dana, Janković je za Radio televiziju Srbije rekao da je vidljivo da u “repu” epidemije raste udeo obolelih sa lakšom kliničkom slikom.

“Imamo slabljenje toka epidemije ali moramo biti pažljivi jer virus i dalje ima potencijal da naudi ljudima koji su osetljivi”, naveo je epidemiolog.

Podsetio je da su preporuke o nošenju maski i održavanju fizičke distance i dalje na snazi i dodao da će se o eventualnom vraćanju određenih restriktivnih mera odlučivati u skladu sa situacijom.

Upitan da li smo na kraju početka ili početku kraja epidemije, Janković je rekao da je trenutna situacija “nešto između”.

“Ovo je kraj prve faze pandemije na našim prostorima. Potencijal za drugi talas postoji ako ne bismo sprovodili mere. U slučaju drugog talasa, nadamo se da ga razbijemo na više malih talasa koje ćemo potom razbijati jedan po jedan”, dodao je Janković.

(Beta)