„To što smo odustali od proterivanja ambasadora je poniženje srpske diplomatije“

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je srpska diplomatija „ponižena“ odustajanjem vrha vlasti od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, nakon što je Podgorica proterala srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

„Odluku o odustajanju od proterivanja crnogorskog ambasadora doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je time teško ponizio srpsku diplomatiju i novog ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića na samom početku njegovog mandata, ali i još jednom pokazao da u Srbiji ne postoje institucije, već da je važna samo volja faraona“, rekao je Jeremić televiziji Nova S, saopštila je Narodna stranka.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da je reciprocitet u uskraćivanju gostoprimstva bila mera koja je morala biti preduzeta po svim diplomatskim uzusima i potez koji bi svaka država učinila u sličnoj situaciji, kao i da Srbija njenim povlačenjem nije ništa dobila na međunarodnoj sceni.

„Time što je pohvalio potez Srbije i apelovao na Crnu Goru da učini isto, komesar EU za susedsku politiku Oliver Varhelji samo je pokazao šta misli o nama – da smo banana države. Da je bilo kojoj evropskoj zemlji predložio nešto slično, bio bi smenjen sa mesta komesara u roku od nedelju dana“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom izostanka dogovora Narodne stranke i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o formiranju zajedničke odborničke grupe u Skupštini Beograda, rekao da je „do razlaza došlo po vrednosnim pitanjima“.

„Mi smo, i posle neprijatnog iskustva pokušaja preletanja Nikole Jovanovića iz Narodne stranke u SSP, pružili Đilasu ruku saradnje i ponudili formiranje zajedničke odborničke grupe, ali smo insistirali da se na papir stave principi kojima se garantuje da u budućnosti neće biti zloupotreba, otimanja odbornika i podrivanja partnerskih organizacija, pošto je toga u Savezu za Srbiju bilo“, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da ti principi očigledno nisu bili prihvatljivi za Đilasa i da su oni odlučili da formiraju sopstvenu odborničku grupu SSP. Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže za saradnju opozicionih stranaka u ostvarivanju boljih izbornih uslova, ali da u toj saradnji nema mesta za one koji su izašli na izbore 21. juna.