“To što sam se inficirao je Božji blagoslov jer sam čuo za ovaj lek…”: Tramp nakon povratka u Belu kuću, protivno merama samoizolacije

0
Beta - AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp opisao je zaražavanje koronavirusom kao “Božiji blagoslov” u video poruci koju je objavio na Tviteru, nakon povratka u Ovalni kabinet i aktivnostima u vezi sa izbornom kampanjom, a uprkos zabrinutosti javnosti kako bi trebalo da ostane u samoizolaciji, jer virus i dalje cirkuliše među predsednikovim bliskim saradnicima u Beloj kući, prenosi Gardijan.

Tramp je takođe naveo da je za njegov oporavak ključan tretman eksperimentalnim lekovima kompanije Regeneron.

Objasnio je da na njegov predlog odobreno da koristi lek koji se inače retko upotrebljava van kliničkih ispitivanja.

“Osećam se odlično, savršeno”, rekao je predsednik SAD.

“Mislim da je ovo što sam zakačio virus bio Božiji blagoslov, prikriveni blagoslov. Inficiran sam, čuo sam za ovaj lek, predložio da se njime lečim”, dodao je Tramp.

Američki predsednik je u obraćanju američkom narodu obećao da će obezbditi besplatno korišćenje ovog leka.

“Želim da ono što sam ja dobio nabavimo i za vas. I učiniću to besplatnim”, poručio je Tramp.

Tek nekoliko sati nakon Trampovog govora, kompanija Regeneron je američkoj Upravi za hrane i lekove podnela zahtev za hitno odobravanje koktela lekova kojim je lečen predsednik SAD.

Nakon Trampovog videa, akcije komoanije su porasle za 3,73 odsto, a kako piše Njujork tajms, vlasnik farmaceutske kompanije je u dobrim odnosima sa američkim predsednikom.

Takođe, prema evidenciji Vladine kancelarije za etiku iz 2017. godine, Tramp je posedovao akcije kompanije, ali u novom izveštaju njegov udeo u Regeneronu nije naveden.

Kompanija je do sada dobila više od pola milijarde dolara državnih sredstava za proizvodnju potencijalnog leka ili vakcine protiv COVID-19, kao deo vladine operacije “Warp Speed”.

Tramp se nakon višednevnog boravka u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid, po prvi put vratio u Ovalni kabinet, gde je vodio brifing o uraganu Delta koji bi tokom naredne nedelje trebalo da pogodi obale SAD.

Izbijanje koronavirusa među Trampovim brojnim saradnicima stvorilo je pomalo haotičnu situaciju u Beloj kući.

Naime, najmanje 27 ljudi u Beloj kući, Trampovom izbornom timu i vojnom rukovodstvu pozitivno je na koronavirus.

Pokrenuta su pitanja koliko je pametna Trampova odluka da se vrati na posao, uprkos tome što je pre manje od nedelju dana objavio da je pozitivan na koronavirus.

Zamenik sekretara za štampu Bele kuće Brajan Morgenštern rekao je da čitavo osoblje praktikuje smernice koje su prepisale zdravstvene vlasti. Međutim, prema navdenim smernicama, Tramp ne bi ni trebalo da bude u Ovalnom kabinetu.

“Svako ko je bolestan ili zaražen COVID-19, trebalo bi da se samoizoluje”, piše u smernicama zdravstvenih vlasti SAD.

Takođe se navodi da oni koji su pozitivni na koronavirus, u karantinu ili samoizolaciji moraju provesti najmanje deset dana od pojave prvih simptoma i najmanje 24 sata od prestanka simptoma.