“To što pomoćnik ministra tvrdi da nijedan migrant još uvek nije izručen Srbiji iz Austrije ne znači da se to neće dogoditi…”

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je posle osam meseci “neprestanih” poslaničkih i novinarskih pitanja Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije “potvrdilo da postoji radni sporazum sa Vladom Austrije o vraćanju nazad u Srbiju migranata koji ne mogu da dobiju azil u Austriji.

“Zanimljivo je da na ovu temu i dalje ne želi da govori nadležni ministar policije Nebojša Stefanović, niti predsednik države ili premijer, već svi zajedno izbegavajući odgovornost poturaju pomoćnika ministra policije – široj javnosti nepoznatog – Zorana Lazarova”, naveo je Obradović u pisanoj izjavi za medije.

On je dodao da osim “priznanja” da jedan takav sporazum postoji, nisu dobijeni odgovori na pitanja ko je u ime Vlade Srbije potpisao taj sporazum, zašto se migranti iz Austrije vraćaju baš u Srbiju, a ne u neku drugu zemlju, ili u svoju zemlju porekla?

Obradović pita i da li su u pitanju migranti-kriminalci koje Austrijanci ne žele u svom društvu, da li ih vraćaju u Srbiju zato što su im jedino ovde izdavani lični dokumenti u prolasku preko Balkana, dok niti jedna druga zemlja na balkanskoj ruti to nije radila.

On traži odgovor i na pitanje da li je sličan sporazum potpisan od strane Vlade Srbije i sa drugim zapadnoevropskim državama.

“To što pomoćnik ministra tvrdi da niti jedan migrant još uvek nije izručen Srbiji iz Austrije ne znači da se to neće dogoditi jer su upravo oni napravili medjunarodni sporazum koji to omogućava, a da o tome nikada nisu dobili saglasnost Skupštine niti pitali gradjane da se izjasne na referendumu”, rekao je Obradović.

On je ocenio da pomoćnik ministra ne govori istinu kada taj sporazum koji je potpisala naprednjačka vlast povezuje sa obavezama koje je država Srbija preuzela u vreme prethodne vlasti u vezi sa readmisijom iz ugovora sa Evropskim unijom iz 2007. godine i Austrijom iz 2010. godine, jer se ti aranžmani odnose na povratak srpskih državljana u Srbiju i nemaju nikakve veze sa migrantskom krizom koja tada nije ni postojala.

“Prošlogodišnji ugovor Vlade Srbije sa Vladom Austrije ne tiče se naših državljana već isključivo migranata, iz čega možemo zaključiti spremnost naše aktuelne vlasti da od Srbije pravi azilantski centar za sve one migrante koje zapadna Evropa ne želi da primi”, rekao je Obradović.

On ocenjuje da nisu tačne ni tvrdnje pomoćnika ministra da Srbija neće biti azilantski centar i tvrdi Srbija to već jeste.

“U ovom trenutku u 20 azilantskih centara u Srbiji smešteno je 9.000 migranata koji ne mogu nikuda ni napred ni nazad iz Srbije. Sva raspoloživa mesta u migrantskim centrima su puna i dalji protivzakoniti ulazak ilegalnih migranata u Srbiju ili njihov povratak iz zapadne Evrope na osnovu sličnih sporazuma Vlade Srbije značiće otvaranje novih migrantskih centara, dodatnu destabilizaciju Srbije i opšte ugrožavanje bezbednosti naroda i države”, rekao je Obradović.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus