„To nije prekršaj, već govor mržnje…“: Milanović osudio uvredljiv transparent protiv srpskih žena i dece

0
Beta - AP Photo/Roland Zak

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je sramotni transparent u Zagrebu kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama decom, govor mržnje i da takav sadržaj nema podršku ni jedan odsto građana.

„Stvari treba mnogo bolje zakonski urediti. Ovo juče nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira, ovo je govor mržnje“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je upozorio da treba izmeniti zakon i takve stvari „kriminalizovati“, jer će se u protivnom i dalje događati.

Milanović je naglasio da u zakonu treba jasnije definisati fašističke i nacističke pozdrave, kao i takvu vrstu govora mržnje, ali i kažnjavati jer će onda policiji i sudovima biti lakše.

„Država je reagovala, to je dobro. Najbolje da je država zaštitnik građana kroz transparentan sistem zaštite, nego da to rade političari spolja, kao dušebrižnici. Država se zasad pokazala kao normalna država“, ocenio je predsednik.

Dodao je da će oni koji su podigli sramotni transparent shvatiti da to što su napisali „nema podršku ni jedan odsto Hrvata“.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je danas da su učesnici tog incidenta samo „tragični statisti“.

„Glavni glumci, scenaristi i režiseri takvih poruka su vođe političkih kampanja pojedinih političkih stranaka i političkih lidera koji na antimanjinskoj, a posebno antisrpskoj kampanji, žele osvojiti vlast, a na mržnji prema Srbima žele steći moć da bi Hrvate izrabljivali i na njima se obogatili“, rekao je Pupovac novinarima u Zagrebu.

Hrvatska policija saopštila je danas da je privela šest osoba koje dovodi u vezu sa sramotnim transparentom.

Srpsko narodno veće iz Hrvatske objavilo je juče na Tviteru fotografiju iz Zagreba na kojoj se vidi petnaestak mladića u crnim majicama kako drže uvredljiv transparent s natpisom „Je**t ćemo srpske žene i decu“. Slovo „U“ u reči „decu“ stilizovano je kao ustaški simbol.

Mladići, najverovatnije navijači, bili su razvili zastave HOS s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Na zidiću na kojem su stojali, ispisan je veliki natpis „Dinamo-svetinja“, a pod njihovim nogama bili su klupska majica „Partizana“ i navijački šal „Crvene zvezde“.

Fotografiju je snimio fotograf Nikola Šolić i objavio je na Fejsbuku.

Premijer Andrej Plenković danas je oštro osudio taj čin, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović poručio je da će policija rešiti slučaj kojim se poziva na nasilje i etničku netrpeljivost.

(Beta)