“To je pravda za Handkea. Naravno da će biti političkih reakcija, ali njemu će to da prija”: Dragan Velikić o Nobelovoj nagradi za austrijskog književnika

0
Foto Igor Pavicevic

Čarlama stvorena nakon što je austrijski književnik Peter Handke dobio Nobelovu nagradu, proizvod je najčešće političkih stavova, a o tome su od jučerašnje objave govorili mnogi. Ipak, nisu o toj nagradi previše govorile Handkeove kolege.

Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade i bivši ambasador u Handkeovoj domovini, smatra da je izbor ovogodišnjih laureata zadovoljavajuć za sve ljubitelje književnosti.

“To je pravda za Handkea. Kad pogledamo niz pisaca koji ne mogu da se porede sa njim kao pisci, a koji su dobili Nobelovu nagradu, mislim da je on apsolutno zaslužio, tu nema spora. Meni je drago da je dobila i Olga Tokarčuk koja je zaista sjajan pisac, tako da je ove godine izbor svim poznavaocima književnosti zadovoljavajuć”, ocenjuje Velikić.

On smatra i da su političke reakcije normalne.

“Što se tiče političkih reakcija za Handkea”, dodaje Velikić, “svakako će ih biti. Mislim da će to njemu da prija. Takav je čovek.”