“To je odvratno. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću učiniti sve da bude skinuta”: Stepinac dobio spomen ploču u Jerusalimu, oštre reakcije centra “Simon Vizental”

0
Profimedia

Šef jerusalimskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao je da spomen ploči Alojziju Stepincu nije mesto bilo gde na planeti, a ponajmanje u Jerusalimu, prenosi B92.

Zurof je izjavio da je tek u četvrtak saznao da je memorijalna ploča postavljena i to na Putu suza kojim je, prema predanju, poslednji put prošao Isus Hrist na putu do Golgote, gde je razapet na krst.

“To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mesta nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću ove nedelje učiniti sve što je u mojoj moći da ona što pre bude skinuta”, rekao je Zurof.

Stepinac je bio zagrebački nadbiskup za vreme NDH, koji nije učinio ništa da spreči usrtaške zločine i masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj, navodi list.

Spomen ploča Stepincu postavljena je još 27. aprila.