„To je mogao da naslika samo ludak“: Natpis na slici „Krik“ je napisao sam Munk

0
Credit line: Boerre Hoestland / AFP / Profimedia

(Beta-AFP) – Nacionalni muzej Norveške zaključio je da je neprimetan ali i neprijatan natpis na čuvenom platnu „Krik“ napisao sam umetnik – Edvard Munk (Munch), saopštio je danas muzej.

Natpis – „To je mogao samo da naslika ludak“, dugo je bio predmet rasprave o autoru koji je drvenom olovom na levom uglu slike napisao na norveškom jeziku tu poruku. 

Do sada se smatralo da je autor natpisa ogorčeni ljubitelj umetnosti jer slika predstavlja sablasnu siluetu osobe bledog lica koja ispušta krik sa rukama na ušima ispod crvenog neba. Ta slika je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čoveka i univerzalnog bola.

Muzej je ispitivanjem natpisa infracrvenim zracima došao do drugačijeg zaključka. Nacionalni muzej je ispitao Munkovu sliku koja datira iz 1895, a koja je jedna je od četiri verzije kompozicije „Krik“.

„Natpis je bez sumnje od Munka“, naveo je muzej i dodao da rukopis kao i dogođaji u vreme nastanka slike vode do istog zaključka.

Prvo izlaganje slike u javnosti izazvalo je kritike i pokrenulo pitanja o mentalnom zdravlja ekspresionističkog umenika, navela je kustos muzeja i dodala da je to verovatno navelo Munka da napiše takvu poruku.

Muzej je naveo da će čuvena slika biti izložena 2022. godine kad se očekuje ponovno otvaranje muzeja.

Munk (1863-1944) jedan je od začetnika ekspresionizma, koji je bio progonjen osećajem teskobe zbog prerane smrti majke i sestre.

Njegova najpoznatija dela su „Krik“, „Teskoba“ i „Na mostu“.