“To je bila kompletna režija smrti. Potpuno zaokružen čin. Čista estetika. I pištolj je ostao u ruci…”: Kako je otišao Bekim Fehmiu

2
Profimedia

Ove godine je i tužna desetogodišnjica kako nas je napustio slavni glumac Bekim Fehmiu. U razgovoru za Nedeljnik sakupljane su emocije Branke Petrić, divne i snažne žene koja, pored svoje lepote i talenta, nije u svom biću sakupila ni trunku sujete i znala je da se raduje i uživa u velikom uspehu svog muža.

***

Šta je samuraj? On mora da bude hrabar, da poštuje sve kodekse. Često je citirao Seneku, parafraziram: “Vlast nad samim sobom je najveća vlast.”

I dan-danas pomisao na to kako se na to pripremao – da ne bude u našoj spavaćoj sobi, nego u radnoj, da bude pokriven. Otac jedne moje prijateljice je izvršio samoubistvo. Pucao je sebi u glavu i razneo je. A Bekim je pucao u slepoočnicu i jedna je žena rekla da je rana bila kao malina. I pištolj je ostao u ruci. Ispod čaršava, da ne doživim šok.

To je bila kompletna režija smrti. Taj otoman u njegovoj radnoj sobi je boje vašeg džempera (crven, bordo, prim. B. R.), tako da nisam videla krv. Doneo je jastuk i sat koji ja sada uvek nosim i oproštajno pismo. Potpuno zaokružen čin. Čista estetika. Kada smo išli na identifikaciju, Uliks je rekao: “Kako je tata lep.” A Hedon je pomogao bolničaru i na leđima nosio svog voljenog tatu.

Bekim nije hteo nigde da ga stavljaju i svrstavaju. On je pripadao svojoj porodici i našoj porodici. I veoma i istinski je doživljavao ono što je počelo da nam se dešava i ono što mi sada živimo. Jer danas nam deluje da se sve urušilo. Čemu tačno da verujemo? Toliko se na globalnom planu stvorilo nepoverenje. Vreme se iščašilo iz zgloba i kao da se svi pitamo da li je došlo do neke tačke potpunog beznađa, bezidejnosti, bez neke vodilje. Neko je izjavio da je utopija sada glavna ideja. A Bekim je već to osećao. Za njega je umetnost bila najuzvišenija i kada je osetio da se svet urušava, a da ne govorim o našoj situaciji kada se pojavljuju najgore ljudske osobine, on je bio razočaran. Nije ni samo razočaranje već ono: “Svete, neću te više takvog. Želim neki drugi svet. Lepši i plemenitiji. Nosi se.”

Veliku priču Branke Petrić o njenom suprugu Bekimu, njihovoj ljubavi i svemu sa čime su se suočili čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. januara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

2 KOMENTARA

  1. kad dodju mutna vremena, ….Mesa Selimovic je sve rekao u par reci, a Bekim ocito nije pripadao ni jednoj od pomenutih grupa ljudi, dosledan sebi otisao svojim putem a vremena su jos uvek mutna, i jos uvek pametni cute, …. a fukara se bogati!!
    Nek mu je laka zemlja, i vecna slava..kad zivot izgubi vrednost i sustinu tesko je naci alternativu!?

Comments are closed.