“To je aparthejd 21. veka”: Nezavisni eksperti UN upozoravaju na “opasne ideje Izraela”

0
Foto: Profimedia

Grupa nezavisnih eksperata UN upozorila je danas da plan Izraela o aneksiji skoro jedne trećine Zapadne obale predstavlja viziju o “aparthejdu 21. veka”.

Eksperti su rekli da bi aneksija bila “ozbiljno kršenje” poglavlja UN i Ženevskih konvencija i da bi samo pojačala kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu namerava da počne proces aneksije jevrejskih naselja i doline Jordan na Zapadnoj obali, kao deo mirovne inicijative SAD.

Eksperti su ocenili da je izraelska okupacija Zapadne obale koja traje 53 godine bila izvor “dubokih kršenja ljudskih prava” Palestinaca, a pre svega poricanja prava na samoopredeljenje na dugoj listi navodnog kršenja.

“Ta kršenja ljudskih prava samo će se pojačati nakon aneksije. Ono što će ostati od Zapadne obale biće palestinski bantustan, ostrva nepovezane zemlje potpuno okružene Izraelom bez teritorijalne povezanosti sa spoljnim svetom”, naveli su eksperti koji ne govore u ime UN, ali izveštavaju to telo o onome što su zaključili.

“Izrael je nedavno obećao da će zadržati stalnu kontrolu između Mediterana i reke Jordan. Zato će se dan posle aneksije kristalizovati već nepravedna realnost: dva naroda koji žive na istom prostoru, kojima vlada ista država ali sa duboko nejednakim pravima, to je vizija aparthejda 21. veka”, dodala je u saopštenju grupa 40 nezavisnih specijalnih izveštača zajedno sa radnim grupama UN koje se bave pitanjima ljudskih prava.

Kako je ocenjeno, izraelska aneksija istočnog Jerusalima 1980. i sirijske Golanske visoravni 1981. godine je naišla na osudu ali nije bilo značajnog odgovora međunarodne zajednice i zato “ovog puta mora biti drugačije”.

“Lekcije iz prošlosti su jasne: kritike bez posledica neće sprečiti aneksiju, niti okončati okupaciju”, konstatuje se u saopštenju.

Uz to se izražava “veliko žaljenje” zbog uloge Vašingtona u “podršci i ohrabrivanju nezakonitih planova Izraela” i zaključuje da bi SAD trebalo žestoko da se protive kršenju međunarodnog prava umesto da ga aktivno podržavaju.

(Beta)