Titov govor iz 1964. koji je najavio sve: “Ne može se biti Jugosloven po nacionalnoj osnovi…”

1
Foto Profimedia

Kada je Darko Hudelist razgovarao sa Mihailom Markovićem o jugoslovenstvu i prvim većim napuklinama i krizama u jugoslovenskoj ideologiji, tokom postojanja Titove SFR Jugoslavije, dotakli su se i svakako VIII kongresa SKJ, održanog u decembru 1964. u Beogradu, za koji se u knjizi “Identitet: Srbi i/ili Jugosloveni” (iz 2001) navodi da je “jugoslovenstvo posle ovog kongresa prestalo da bude legitimacijska osnova režima”, jer je “na tom kongresu Tito napao pristalice ‘jugoslovenske nacije’ kao neprijatelje“.

O tom razgovoru sa Mihailom Markovićem, Hudelist navodi:

Mihailo Marković mi je potvrdio da je taj opis ili prikaz iz pera njegova prezimenjaka-sociologa sasvim tačan i vjerodostojan, te da je i on sam to tako doživio, i to iz prve ruke, jer je na tom kongresu bio prisutan kao delegat. Rekao mi je: “Prva velika pukotina u mom jugoslovenstvu bila je kad je Tito na VIII kongresu SKJ održao referat – ja sam to slušao uživo – u kojem je naglasio: ‘Ne može se biti Jugosloven po nacionalnoj osnovi. Može se po nacionalnoj osnovi biti samo Hrvat, Srbin, Slovenac itd, a biti Jugosloven znači samo biti državljanin SFRJ.’ Eto, tako je rekao. Za mene je to bilo veliko razočaranje, ja sam se do tada izjašnjavao, u nacionalnom smislu, kao Jugosloven…“ Marković mi je kazao da ga je takođe zapanjilo i to kad je Tito, na tom kongresu, prvi put otkako je na čelu Jugoslavije izjavio, vrlo eksplicitno, da je po nacionalnosti Hrvat…

CEO TEKST DARKA HUDELISTA POVODOM 10. GODIŠNJICE OD SMRTA MIHAILA MARKOVIĆA ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. FEBRUARA.

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

1 KOMENTAR

Comments are closed.