Titov govor iz 1964. koji je najavio sve: “Ne može se biti Jugosloven po nacionalnoj osnovi…”

4

Danas se navršava tačno 40 godina od kada je preminuo “najveći sin naših naroda i naordnosti” Josip Broz Tito.

U svom tekstu koji je pisao za Nedeljnik, Darko Hudelist piše i o zanimljivom razgovoru sa Mihailom Markovićem i o sećanju Markovića na osmi kongres SKJ 1964. godine, kada je Tito zapravo na pravi način postavio priču o “narodima i narodnostima”.

O tom razgovoru sa Mihailom Markovićem, Hudelist navodi:

Mihailo Marković mi je potvrdio da je taj opis ili prikaz iz pera njegova prezimenjaka-sociologa sasvim tačan i vjerodostojan, te da je i on sam to tako doživio, i to iz prve ruke, jer je na tom kongresu bio prisutan kao delegat. Rekao mi je: “Prva velika pukotina u mom jugoslovenstvu bila je kad je Tito na VIII kongresu SKJ održao referat – ja sam to slušao uživo – u kojem je naglasio: ‘Ne može se biti Jugosloven po nacionalnoj osnovi. Može se po nacionalnoj osnovi biti samo Hrvat, Srbin, Slovenac itd, a biti Jugosloven znači samo biti državljanin SFRJ.’ Eto, tako je rekao. Za mene je to bilo veliko razočaranje, ja sam se do tada izjašnjavao, u nacionalnom smislu, kao Jugosloven…“ Marković mi je kazao da ga je takođe zapanjilo i to kad je Tito, na tom kongresu, prvi put otkako je na čelu Jugoslavije izjavio, vrlo eksplicitno, da je po nacionalnosti Hrvat…

U knjizi “Identitet: Srbi i/ili Jugosloveni” (iz 2001) jasno su navedene posledice te Titove izjave.

“Jugoslovenstvo je posle ovog kongresa prestalo da bude legitimacijska osnova režima”, jer je “na tom kongresu Tito napao pristalice ‘jugoslovenske nacije’ kao neprijatelje”.

4 KOMENTARA

  1. “Jugoslovenstvo je posle ovog kongresa prestalo da bude legitimacijska osnova režima”, jer je “na tom kongresu Tito napao pristalice ‘jugoslovenske nacije’ kao neprijatelje”. И зашто он уопште почива у Србији, још увек ?

    • “Zasto on uopste pociva u Srbiji”? Odgovor je jednostavan zato sto je bio mason. Srbijom su vazda upravljali masoni. Kralj Aleksandar, bio je mason. Srbija je prepuna masonskih simbola, i Vucic pripada nekoj od loza, kao i Djukanovic a i mnogi drugi znani i neznani “ugledni” gradjani sa ovih prostora. Ako neko konstantno participira u vlasti bez obzira na partiju koja ima najvise glasova na izborima, verovatno taj neko pripada nekakvoj mocnoj nadpartiskoj organizaciji…….

Comments are closed.