“Tito me je vozio u svom kabrioletu, spasavao me od noja koji je hteo da me udari…”: Šta je sve u životu doživeo Boško Jakšić – Čitajte u novom Nedeljniku

4
Foto Igor Pavicevic

U vreme kada sam ulazio u “Politiku”, kada su liberali bili u centru pažnje, iz moje kuće nisu izlazili Milentije Popović, Mijalko Todorović… Dolazili su i Koča Popović i Latinka Perović. Mnogo tog sveta sam i lično upoznao, nekoga kao mali kada to i nisam mogao da iskoristim, a neke i kasnije gde mi je jako pomoglo što sam bio u prilici da ih slušam, rekao je u velikom intervjuu za novi Nedeljnik jedan od naših najpoznatijih novinara Boško Jakšić. Naravno, nisam ja vodio debate sa njima.

On je ispričao i jednu interesantnu anegdotu.

“Deset godina sam kao dete letovao na Brionima. Josip Broz me je vozio u svom kabrioletu na Vangu da zajedno sa njim gledam zoološki vrt i sećam se da me je spasavao od nekog noja koji je hteo da me udari kljunom. Da, sretao sam mnoge ljude koji su danas istorija Jugoslavije…”, rekao je između ostalog Boško Jakšić.

Boško Jakšić je u ispovesti za Nedeljnik govorio o odrastanju u generalskoj porodici, sećanjima na oca koji je ušao u sukob sa Brozom, o čistki liberala, ulasku u novinarstvo, odnosu prema autoritetima (od Tita do Vučića), ratištima sa kojih je izveštavao, ratovima devedesetih, Petom oktobru, svim propuštenim šansama našeg novinarstva, srpskoj spoljnoj politici, vlastima nekadašnjim i sadašnjim, opoziciji…

NOVI NEDELJNIK NA KIOSCIMA JE OD ČETVRTKA 11. APRILA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

4 KOMENTARA

  1. Bravo za Kojadniku. Podrzavam stav. Takodje, Bosko Jaksic glumi velikog gospodina, poteklog iz komunisticke klike SFRJ koja je krvlju dosla do vlasti a pre neko vece Boska Obradovica savetuje kao da bude fini. Da podsetim, kada je trebalo otadzbina da se brani, komunisti su vodili tzv klasnu borbu, zapravo zapoceli gradjanski rat, a posle rata sve u krvi overili dugogodisnjim ubistvima. podrzavam razliku misljenja ali ne prodaju magle koju nam anti-Srbi , komunisti vrse i dan danas. Ako imaste , g.Jaksicu, nesto to da kazete u prilog borbe za osnovna ljudska prava u Srbiji, kasnite jedan ceo zivot !

      • Ako uspete da argumentovano obrazlozite te cestitke g. Jaksicu, rado bih ih procitao, nadam se i drugi citaoci. Ko ga zanima neka cita vise na temu naseg gradjanskog rata, koji se vodi u razlicitm oblicima od 1941 na ovamo, a evo izgleda nije se zavrsio ni do danas. Vecina vladajuce strukture u Srbiji jesu potomci onih koji su ubiijali neistomisljenike, otimali i unistavali i privatno i drzavno vlasnistvo, i dalje nastavljaju to rade. Polozaj u kome se kao narod nalazimo bi morao svakome da predstavlja budilnik za otreznjenje i poziv na akciju spasavanja svih nas, kakav god politicki stav imali. Nasledje komunizma jeste netrepeljivost i diktatura klike. Ko je putovao po svetu i druzio se sa drugim narodima koji su ziveli u tzv socijalizmu tj komunizmu , shvatice da smo mi svi bili na neki nacin potkupljeni amerckim filmovima, farmericama iz Trsta i koliko toliko udobnijim zivotom u poredjenju sa recimo Poljacima, ali zato i danas placamo cenu. Odrekosmo sesvega svojega, toliko da i svoje nasledje nepoznajemo, istoriju zaboravismo, jezik i kulturu satrsmo, jer pesnike i druge umne glave ne ucimo. Zato mogu da nam ljudi kao Jaksic i budu glavni novinari, da najstariji list na Balkanu, potekao iz srpskog drustva pocetkom 20.veka, bude pokraden i srozan na nivo zute stampe, tako reci da postane proganda kao i vecina drugih listova po svetu. Za nas koji smo pismeni na maternjem i vise stranih jezika, nije tesko zakljuciti. Sta bi Ducic i Santic danas pisali u Zori da nas vide ovakve?

  2. Bosko Jaksic je tad glumio noja a on sad trazi od nas da to radimo.
    Tata mu rekao drug stari voli omladinu ali sa senfom .
    Ovo na kraju je mislio na omladinu tj djecu neposlusnih srba.

Comments are closed.