Tiodorović: “Zemlja je daleko od bilo kakvog lošeg scenarija, pre 1. maja ne može se govoriti o ukidanju vanredng stanja…”

1
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se pre 1. maja ne može govoriti o ukidanju vanrednog stanja, a da će nakon tog datuma procenom poslednje nedelje aprila slika pandemije biti jasnija.

“Preduslov za tako nešto bi bilo znatno smanjenje broja obolelih, nastavak ovog trenda opadanja pozitivnih, ali da i sami vidimo da građani poštuju propisane mere, nose zaštitne maske, drže distancu, ne okupljaju se”, kazao je Tiodorović za Blic.

Istakao je da se u poslednjoj nedelji aprila očekuje pad broja oboljevanja, ali je da i pored ublažavanja mera građani moraju da budu svesni da će ova nedelja biti problematična.

Rekao je da se zdravstveni sistem Srbije “uprkos jakim udarcima” odlično drži i da je zemlja daleko od bilo kakvog lošeg scenarija.

Tiodorović je naglasio da dalji tok pandemije apsolutno zavisi od ponašanja građana i da se nada da će kroz brze testove imati jasniju sliku o kolektivnom imunitetu.

“Pokrećemo projekat, to su velika istraživanja, kada ćemo na reprezentativnom uzorku, koji obuhvata analizu određenog broja ljudi iz svih krajeva zemlje, imati jasnu sliku imamo li taj stečeni kolektivni imunitet, da li možda neko preležao, a nije imao simptome, ili je imao one blage”, obrazložio je Tiodorović.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Док се не укине ванредно стање, у уговорним односима, на снази су и даље елементи више силе. Последице овог стања се не могу побијати, или негирати без укидања узрока њиховог настајања, а још мање изјавама дилетаната о “наставку рада пуном паром”!

Comments are closed.