Tiodorović: Rast zaraženih je dosta ozbiljan, ali indeks je mali, jedna osoba može da zarazi dve. Maske su važne u zatvorenom…

1
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je povećanje broja novozaraženih u Srbiji dosta ozbiljno jer predstavlja veći rizik za zaražavanje drugih.

“Indeks jeste mali, jedan prema dva, dakle jedna osoba može da zarazi dvoje, ali zavisi, ako su ljudi gusto akumulirani, ako je mali prostor, a u njemu sedi mnogo ljudi, to može biti i te kako opasno. Zato su zatvoreni prostori važni, zato ponovo podsećamo na nošenje maski u zatvorenom prostoru, još i više u prevozu, gde je uvek gužva. Zato je Beograd tako važan. Prvo, to je ogroman grad, velika koncentracija ljudi, mnogo veći rizik nego u manjim mestima i na selu, gde nema toliko ljudi”, rekao je Tiodorović za Srpski telegraf, a prenosi Blic.

Na pitanje šta nas očekuje u budućem periodu, Tiodorović je ocenio da od toga kakvu ćemo situaciju imati na jesen, zavisi od toga šta će koronavirus uraditi na južnoj hemisferi.

“On je u Brazilu, podaci su strašni, zabrinjavajući, zatim Argentina, Australija… Ako virus prođe kroz tu humanu populaciju i stvori se neki imunitet, smanji mu se potencijal zaraznosti, onda možemo očekivati da se on pojavi u kasnu jesen, u novembru, možda čak i u decembru, i da ima daleko blaži oblik nego ovaj i po tome da podseća na sezonski grip: prvo se širio kao pandemijski, imali smo 2009-2010. takvu pojavu, da bi se krajem 2010. opet pojavio taj H1N1, koji je bio sezonski, daleko blaži, ne tako opasan osim, naravno, za hronične bolesnike, za starije od 60, 65 godina, sa padom imuniteta. Tu računam i porodilje i trudnice, ljude sa malignim oboljenjima, oni mogu biti ugroženi ako nisu vakcinisani”, rekao je Tiodorović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.