Tiodorović otkriva: Koliko treba da padne broj zaraženih da bi se ukinule i ostale mere

0
Printscreen/YouTube/RTS

Tržni centri su otvoreni juče, od narednog ponedeljka deca se vraćaju u škole, a Krizni štab tokom nedelje treba da razmatra dozvolu da se otvore i unutrašnji delovi ugostiteljskih objekata. Međutim, mnoge zabrane su i dalje među strogim merama, poput zabrane okupljanja više od pet građana. To praktično znači utakmice bez navijača, da nema svadbi… Konkretno popuštanje ove mere – maksimalan broj okupljenih, medicinski deo Kriznog štaba vezuje isključivo za broj obolelih.

“Da bismo mogli da uklonimo zabrane okupljanja kao što je sada na snazi ne više od pet, i da bismo sve ostale mere eliminisali, potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude ispod 100”, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, prenosi Blic.

On dodaje da i ako je daleko iza nas vreme kada smo dnevno beležili po 30, 40 zaraženih, naš naredni, prvi cilj je da brojka padne ispod 1.000.

“A onda da radimo na tome da dostignemo i magičnu dvocifrenu brojku. Ipak, kako će se sve dalje odvijati zavisi isključivo od ponašanja nas samih i od procesa imunizacije. Ali kada pogledam studentske žurke, igranje kola oko spomenika, gužve u gradu, ne mogu da budem optimista i ne znam šta da kažem kada će se to desiti”, kaže dr Tiodorović.

Profesor i član Kriznog štaba ističe da “građani moraju da shvate da ovo ne može pojedinac sam, već svi moramo kolektivno da se posvetimo ovoj borbi”.

“A najbolji način borbe je poštovanje mera. Nije to ničiji hir, ovo je potreba i jedino tako možemo da se nadamo da ćemo u narednom periodu uspeti da brojke svedemo na tu željenu cifru”, poručuje profesor Tiodorović.