Tihanovska: Mogućnost slanja ruskih snaga u Belorusiju bila bi greška

0
Beta - Sviatlana Tsikhanouskaya campaign office vis AP

Mogućnost slanja ruskih snaga u Belorusiju bila bi greška, izjavila je danas bivša kandidatkinja na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Takvu mogućnost najavio je 19. dana protesta u Belorusiji, ruski predsednik Vladimir Putin. On je nagovestio mogućnost raspoređivanja ruskih snaga bezbednosti kako bi pomogli u podršci predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku da ostane na vlasti, navodi RSE.

“To je naš unutrašnji problem, koji Belorusi moraju da reše sa beloruskom vladom”, rekla je Tihanovska u Vilnjusu gde je otišla posle predsedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Tihanovska je još jednom pozvala Lukašenka da odstupi sa vlasti, nazvavši to “dostojanstvenom” odlukom kojom bi završio svoju vladavinu.

“Bilo bi to veoma dostojanstveno od njega da bude prvi predsednik koji je vladao toliko dugo, a onda dao ostavku na zahtev ljudi, a ne da pretvori svoj odlazak u krvavi masakr i da izazove mržnju ljudi”, rekla je Tihanovska.

Prema njenim rečima, nema razloga za “dovođenje neke vrste pomoći”, jer su protesti mirni.

“Niko među beloruskim narodom ne želi nasilno rešavanje ovog pitanja”, rekla je ona i dodala da će se odgovorni za nasilje i represija nad demonstrantima “suočiti sa posledicama”.

“Nažalost, vlasti su počinile zločine koji neće biti izbrisani iz sećanja”, rekla je Tihanovska izražavajući nadu da će “sve lepo da se završi”.

(Beta)