Tihanovska: Lukašenko nema izbora nego da započne dijalog. Mi smo većina i nećemo otići…

0
Beta - AP Photo/Mindaugas Kulbis

Liderka opozicije u Belorusiji Svetlana Tihanovska pozvala je danas demonstrante da nastave proteste i ocenila da predsednik Aleksandar Lukašenko nema drugog izbora nego da započne politički dijalog sa opozicijom.

Tihanovska je u intervjuu Frans presu rekla da su Belorusi prevazišli strah i dodala da je odluka Lukašenka o jačanju bezbednosti na granici “pokušaj da skrene pažnju od unutrašnjih problema”.

“Toliko sam ponosna na Beloruse, jer su posle 26 godina straha, spremni da brane svoja prava”, rekla je liderka opozicije u Viljnusu gde je otišla posle predsedničkih izbora 9. avgusta u Belorusiji.

Tihanovska je pozvala demonstrante da nastave proteste i da je “sada veoma važno ostati ujedinjen u borbi za prava”.

“Oni (vlasti) treba da shvate da mi nismo protestni pokret. Mi smo narod Belorusije, mi smo većina i nećemo otići. Više se njih ne plašimo”, rekla je Frans presu Tihanovska (37), inače profesor engleskog jezika, koja se do sada nije bavila politikom.

Opozicija je odbacila rezultate predsedničkih izbora prema kojima Lukašenko tvrdi da je osvojio 80 odsto glasova.

Lukašenko je danas naložio Ministarstvu odbrane da preduzme “najstrože mere” za odbranu teritorijalnog integriteta Belorusije. On je u petak rekao da će “rešiti problem” sa protestnim pokretom.

Za sutra su predviđeni novi protesti u Belorusiji.

(Beta)