“Teže je razgovarati sa EU, nego sa bilo kim… Na kraju će biti vrlo jednostavno…”: Tramp zapretio uvođenjem carina od 25 odsto na vozila iz EU

0
Beta - AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je danas u Davosu zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih vozila ukoliko Evropljani ne odustanu od namere da uvedu digitalni porez ili ne potpišu trgovinski ugovor sa Vašingtonom.

“Teže je razgovarati sa Evropskom unijom nego sa bilo kim. Oni su iskorišćavali našu zemlju toliko godina. Na kraju će biti vrlo jednostavno, jer ako ne možemo da postignemo trgovinski sporazum (sa EU) treba da uvedemo carinu od 25 odsto na njihova vozila”, rekao je on danas u intervjuu za Foks njuz, prenosi Frans pres. 

U izjavi za CNBC iz Davosa Tramp je danas rekao da je Evropa vrlo tvrda prema SAD mada je ocenio i da je juče imao “sjajan razgovor” sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

“Ali sam rekao da ukoliko nešto ne dobijemo da ću morati da preduzmem neku akciju. A ta akcija će biti visoke carine na njihova kola i druge stvari koje ulaze u našu zemlju”, rekao je Tramp.

On je rekao da ne želi da gledaoci postanu nervozni zbog te njegove izjave i dodao da će Evropa napraviti dogovor zato što mora. “Nemaju izbora”, rekao je Tramp, prenosi AP.

Američki predsednik je danas ponovo na skupu svetske ekonomske i političke elite u Davosu pokrenuo jednu od svojih omiljenih tema uspostavljanje ravnoteže u američkim trgovinskim odnosima. Rekao je da sada može da razmišlja o Evropi pošto je postignuta prva faza trgovinskog dogovora sa Kinom.

Tramp je iznenada najavio da će imati konferenciju za novinare danas pre odlaska iz Davosa.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin danas je takođe ponovio ranije pretnje Vašingtona i rekao da će SAD uvesti kaznene carine na uvoz automobila iz EU ukoliko Evropljani budu “proizvoljno” oporezivali digitalne kompanije.

“Smatramo da je digitalni porez po prirodi diskriminatoran. Ako se želi proizvoljno oporezivanje naših digitalnih kompanija, planiramo da uvedemo porez porizvoljno na proizvođače automobila”, rekao je Mnučin na margini Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. 

Inače se danas u Davosu očekuje sastanak francuskog ministra finansija Bruna Le Mera, američkog ministra finansija Mnučina i generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u nastojanju da nadju rešenje za oporezivanje digitalnih kompanija.

Francuska je u julu izazvala gnev administracije predsednika SAD Dolanda Trampa kada je nastavila sa planovima o uvođenju poreza od tri odsto na francuske prihode internet giganata kao što su Gugl, Amazon i Fejsbuk. Taj porez je pokušaj da se zaobiđu mere izbegavanja plaćanja poreza od strane multinacionalnih kompanija, koje plaćaju većinu poreza u EU zemlji gde im je sedište, često po vrlo niskim stopama. To praktično znači da kompanije plaćaju beznačajno mali porez u zemljama gde imaju velike operacije.

Francuski državni zvaničnik rekao je danas da je Francuska pristala da odloži primenu poreza na tehnološke kompanije do novembra kao gest dobre volje uoči današnjih razgovora, u zamenu za obećanje Amerikanaca da će prestati sa pretnjama o novim carinama, prenosi AP. 

On je rekao da Francuska ne ukida taj porez i da će ili biti francuski porez ili novi međunarodni porez oko koga će se dogovoriti OECD.

(Beta)