Težak oblik kovida-19 može da ošteti mozak, izazove moždani udar, pa i psihozu i demenciju, tvrde naučnici

0
Foto: Profimedia

Preliminarna studija sprovedena na pacijentima koji su zaraženi koronavirusom pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može prouzrokovati oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale, kao i simptome poput psihoze i demencije, prenosi Gardijan.

To su rezultati prve detaljne analize opsega neuroloških komplikacija COVID-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za detaljnijim ispitivanjima, kako bi se olakšala potraga za potencijalnim lekom.

“Ovo je važno evidentiranje komplikacija kovida-19 u vezi sa oštećenjima na mozgu kod pacijenata koji su bili hospitalizovani. Jako je važno nastaviti sa prikupljanjem informacija da bismo u potpunosti shvatili ponašanje virusa”, rekla je koautorka istraživanja dr Sara Pet.

Studija je objavljena u časopisu “Lancet Psychiatry” i detaljno je analizirano 125 slučajeva u Velikoj Britaniji. Jedan od koautora istraživanja Bendikt Majkl je naglasio da je istraživanje bilo usredsređeno na teške slučajeve bolesti.

Podaci su prikupljani između 2. i 26. aprila, dok je broj obolelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno rastao.

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Uglavnom su to bili pacijenti stariji od 60 godina, a u najvećem broju slučajeva u pitanju je bio ishemijski udar, odnosno stvaranje krvnog ugruška u mozgu.

Takođe, studija je pokazala da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promene u ponašanju, što se odrazilo i na njihovo duševno stanje. Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam pacijenta je zabležena upala mozga, odnosno encefalitis.

Majkl smatra da su rezultati istraživanja važan korak napred u definisanju komplikacija na mozgu koje može izazvati koronavirus.

“Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme, kako bi smo mogli istraživati moguće lekove”, rekao je Majkl.