Testament mitropolita Amfilohija: Kome ga je izdiktirao i ko se čeka da bi bio objavljen?

0
Foto Igor Pavicevic

Advokat Srpske pravoslavne crkve Dalibor Kavarić tvrdi da poseduje testament koji je ostavio nedavno upokojeni mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije, prenosi RTCG.

“S obzirom na to da je vladika Joanikije pozitivan na korona virus i kako se radi o veoma ozbiljnim zavještajnim činjenicama i nalozima, sa dugoročnim posljedicama, kao i s obzirom na to da se od pojedinih „neimenovanih izvora“ i „pouzdanih saradnika“ nekih medija, dovodi u pitanje da li je svojeručno pismeno koje je nesporno napisao mitropolit Amfilohije zaista testament ili samo neko neobavezujuće pismo ili nalog, kao i iz razloga ozbiljnosti i otklanjanja svake sumnje u ispisane činjenice i naloge koje treba saopštiti, sačekaću ozdravljenje vladike Joanikija”, rekao je on Pobjedi.

Dodao je da je na osnovu njegovog „dosadašnjeg znanja i iskustva, bez ikakve sumnje, sve što je napisano u dokumentu, apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće, naravno za one koji žele da ispoštuju vladičinu posljednju volju“.

“Naravno, za one koji je ne poštuju i ne žele da je poslušaju, nema prinudnog mehanizma kojim bi ih mogao prinuditi na poštovanje i ispunjenje zavještanja”, kazao je Kavarić.

Ističe da se njegova „misija iscrpljuje u tome da upozna one na koje se testament odnosi“.

“A u domenu je njihove slobodne volje da li će to zaista i ispuniti ili će ga smatrati neobaveznim mitropolitovim pisanjem i odbiti da poslušaju mitropolitov posljednji blagoslov”, zaključio je Kavarić.

Pobjedini izvori tvrde da je navodni testament Amfilohije izdiktirao kontroverznom crnogorskom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću, s kojim je bio u bliskim vezama i koji je ktitor Srpske crkve, te da ga je on predao Kavariću.

Advokat, međutim, tu informaciju Pobjedi  nije potvrdio, uz poruku da će javnost o svemu biti obaviještena kada dođe vrijeme za to.