Test krvi može pomoći u ranom otkrivanju karcinoma, tvrde naučnici sa Harvarda i Univerziteta u Londonu

0
Foto: Profimedia

Jednostavan test krvi može da proveri više od 50 vrsta karcinoma, često pre bilo kakvih znakova i simptoma, tvrde naučnici.

Stručnjaci se nadaju da test može da pomogne u ranom dijagnostifikovanju tumora kada je manje agresivan i lakše se leči, preneo je BBC.

Test je već imao ograničenu upotrebu u kliničkim ispitivanjima. Međutim, pre nego što se ovaj test počne koristiti rutinski, potrebno je videti rezultate kliničkih studija da bi se u potpunosti razumele njegove performanse.

Više od 99 odsto pozitivnih rezultata su tačni, kažu stručnjaci, ali će najvažnije biti da se proveri da li testovi propuštaju slučajeve i pružaju lažno uverenje.

U testu se traže hemijske promene na delovima genetskog koda – DNK bez ćelija – koje prodiru iz tumora u krvotok.

Istraživači sa Instituta Dana-Farber i Harvardske medicinske škole radeći sa kolegama iz Velike Britanije sa Instituta Francis Krik i Univerziteta u Londonu testirali su više od 4.000 uzoraka pacijenata – nekih sa i nekih bez raka. U 96 odsto uzoraka, test je tačno otkrio tip raka.

Jedan od glavnih istraživača, prof Geof Oksnard rekao je da ovaj test ima sve karakteristike potrebne za korišćenje na veliki deo stanovništva kao test za otkrivanje više vrsti rakova.

Dr David Krozbi iz Velike Britanije kazao je da otkrivanje karcinoma u najranijoj fazi kada su još izlečivi ima ogroman potencijal da spasi živote i da su potrebne tehnološke inovacije da se potencijal pretvori u stvarnost.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Ipak, potrebno je još istraživanja da bi se poboljšala sposobnost testa da otkrije karcinome u najranijoj fazi kao i mogućnost funkcionisanja u realnom scenariju otkrivanja raka.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus