“Teško vreme je iza mene, preživeo sam”: Prvi pacijenti koji su preležali koronavirus otpušteni iz bolnice

0
Profimedia

Prethodnih nedelja skoro sve svetske vesti počinju brojem zaraženih i umrlih od koronavirusa, pre svega u Kini. Ali i broj onih koji su izlečeni sve je veći. Više od 630 ljudi otpušteno je iz bolnica širom Kine, piše RTS.

Oni su pobednici. Trideset sedmoro pacijenata otpušteno iz bolnice Đinjintan u Vuhanu, nakon što su pobedili novi koronavirus. To je bio najveći broj otpuštenih pacijenata u jednom danu u tom kineskom gradu iz kog je zaraza krenula i za koji su ovih dana svi čuli.

Iako su pušteni, ostaće u svojim kućama bar još dve nedelje, gde će medicinski radnici proveravati njihovo stanje. Neizmerno su zahvalni lekarima koji najveći kineski praznik provode na radnom mestu, spasavajući živote.

„Bio sam prestravljen kada sam ostao u bolnici. Kada je virus počeo da se širi van Vuhana osetili smo da je ozbiljan. Ali onda su me ohrabrili lekari i bolničari i stekao sam samopouzdanje. Teško vreme je iza mene, preživeo sam. Ohrabriću i druge zaražene. Preležao sam virus, mogu i oni“, veruje pacijent iz Vuhana koji je preležao koronavirus.

Među izlečenima u Vuhanu je 87-godišnja baka. Bila je najstarija pacijentkinja u vuhanskoj bolnici za plućne bolesti. Kada je primljena u bolnicu, imala je temperaturu preko 38, bila je slaba i nije mogla uopšte da jede. Danas je ponovo zdrava.

Osim u Hubeiju, epicentru zaraze, pacijenti se opravljaju i u drugim delovima Kine. Cveće i suze radosnice i u centralnoj provinciji Henan, gde je sedam pacijenata je napustilo bolnicu u nedelju nakon oporavka.

Na severu Kine u provinciji Hebei, iz bolnice su otpuštena tri pacijenta. Među njima i majka i sin iz grada Baodinga. Iako su pre desetak dana primljeni u kritičnom stanju, troje pacijenta je izlečeno i pušteni su iz bolnice u gradu Hengjangu u provinciji Hunan.

„Zahvalna sam Komunističkoj partiji i vladi i srećna sam što sam izašla iz bolnice. Nadam se da neće odustati ni moji prijatelji koji se još leče. Moraju da jedu više da bi popravili imunitet. Ovaj virus nije toliko strašan“, tvrdi pacijentkinja koja je prebrodila koronavirus.

Od nedelje je broj izlečenih prvi put pretekao broj umrlih od novog koronavirusa, i taj trend se nastavlja. Najviše je, ipak, onih čija bitka još uvek traje.