Televizija u Kijevu napadnuta raketnim bacačem zbog najave intervjua sa Putinom

0
Foto: Tanjug-AP

Sedište jedne ukrajinske televizijska stanice u Kijevu napadnuto je ručnim raketnim bacačem posle najave te televizije da će emitovati dokumentarac sa intervjuom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vlasti su napad osudile i ocenile kao terorizam.

Napad se dogodio prošle noći, niko nije povređen, ali je oštećena fasada zgrade televizije “112 Ukraina”. Ručni raketni bacač ostavljen je kod zgrade.

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) pokrenula je istragu, a policija kontrole u Kijevu u potrazi za napadačem.

Predsednik televizije “112 Ukraina” Egor Benkendorf pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da odmah osudi taj “kriminalni akt” i da jasno naglasi da niko ne sme da koristi nasilje protiv medija.

Vlasnik televizije je proruski poslanik Taras Kozak.

Televizija je pre nekoliko dana dobila upozorenja od ukrajinskog tužilaštva posle objavljivanja namere da emituje dokumentarac američkog reditelja Olivera Stouna o Ukrajini u kome je i intervju sa Vladimirom Putinom.

U četvrtak je glavni ukrajinski tužilac Juri Lucenko rekao da će sve osobe odgovorne za emitovanje tog “filma ruske propagande” biti pozvani na ispitivanje.

Televizija je u petak saopštila da je dobila direktnu pretnju o napadu od ultranacionalilstičkih organizacija.

Posle napad televizija je otkazala emitovanje dokumentarca najavljenog za utorak, u nadi da će izbeći suđenje i kazne vlasti.