Teksas: Zabranjeni abortusi tokom pandemije

0
Profimedia

U Teksasu su tokom pandmije korone zabranjeni gotovo svi prekidi trudnoće. Aktivisti tvrde da se pandemija korona-virusa koristi kao izgovor za zabrane.

U Teksasu ni inače nije lako ženama koje hoće da prekinu trudnoću. Cene zahvata su visoke, a klinika koje zahvat sprovode je malo. Ali sada, u vreme pandemije korona-virusa, prekid trudnoće je gotovo potpuno onemogućen, piše DW.

Sve zbog štednje zaštitnih maski i rukavica?

Od 22. marta, kada su uvedena pravila o ograničenju kontakta, guverner Teksasa Greg Abot je zabranio abortuse – i to sve dok važe te mere, do 30. aprila.

Službeno objašnjenje odluke o zabrani glasi: abortus ne spada u „esencijalne medicinske zahvate“. Maske i rukavice bi trebalo da se troše samo na tretman pacijenata zaraženih korona-virusom ili hitne medicinske slučajeve. Sve što nije neophodno, a u to po mišljenju guvernera Abota spadaju i abortusi, odlaže se do daljnjeg.

Međutim, abortusi se po pravilu izvode u specijalističkim klinikama pa se ne troše resursi ostalih bolnica. Džo Pojman, direktor organizacije „Texas Alliance for Life” koja se bori protiv abortusa, smatra da klinike koje sprovode abortuse ne bi trebalo da se „posebno tretiraju“.

„Političari zloupotrebljavaju situaciju“

„Nijedna žena koja donese odluku o abortusu to ne čini olako“, kaže jedna 36-godišnje filmska autorka iz Njujorka u razgovoru za DW. Ona je pre nekoliko godina prekinula trudnoću jer je bila sigurna da ne želi dete – zbog zdravstvenih problema i problema u braku.

Mere u Teksasu, po njenom mišljenju, neće pridoneti tome da bude manje abortusa. „Teksašanke koje sebi ne mogu da priušte putovanje u neku drugu saveznu državu, abortus će  obaviti u nekoj od ilegalnih klinika“, kaže DW sagovornica. Time aktuelna zakonska promena u Teksasu ima po njoj jasnu posledicu – žene će umirati.

Sličnog mišljenja je i Ejmi Hagstrom Miler iz organizacije „Whole Woman’s Health Alliance” koja se zalaže za pristup bezbednim abortusima. Ova organizacija je jedan od podnosilaca tužbe protiv savezne države Teksas. „Političari koriste pandemiju kako bi ostvarili svoje planove o zabrani abortusa i zbog toga bi trebalo da ih bude sramota“, kaže Hagstrom Miler za DW.

Delimičan uspeh na sudu

Organizacije su postigle delimičan uspeh jer je jedan sud u Teksasu odlučio da ponovo dozvoli prekide trudnoće u ranoj fazi koji se vrše tabletama. Dozvoljeni su i abortusi u slučaju ako bi trudnoća do kraja zabrane mogla da pređe granicu od 22. nedelje – do koje je u Teksasu inače dozvoljen abortus.

No operativni zahvati prekida trudnoće su i dalje zabranjeni.

I zato organizacija „Whole Woman’s Health Alliance” hoće da se pred vrhovnim sudom izbori za regularno pravo na prekid trudnoće u Teksasu i u doba pandemije korona-virusa. „Mi tražimo ponovno dopuštanje svih abortusa. I to ne samo tabletama nego i operativnim zahvatima“, zaključila je Hagstrom Miler.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus