Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komersarka Srbije na „EKSPO 2020 – Dubai“ predstavila Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi

  1

  Danas, malo više od mesec dana pre početka “EKSPO 2020 Dubai”, na kojem se očekuje neverovatnih 25 miliona posetilaca iz celog sveta, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na “EKSPO 2020, Dubai” i Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za “EKSPO 2020 – Dubai”, otvorile su prezentacioni centar Paviljona Srbije u “Galeriji Beograd”.

  Na ovom mestu, počev od danas, svi posetioci moći će da prošetaju Paviljonom Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi u Dubaiju – i to iz Beograda. Naime, uz pomoć najsavremenije VR tehnologije svi zainteresovani moći će uživo da obiđu Paviljon Srbije, a od 01. oktobra, kada se i otvara «EKSPO 2020» i da prate dešavanja na našem Paviljonu u virtuelnoj realnosti i realnom vremenu. Baš kao da se nalaze na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

  Pored obilaska Paviljona, svi zainteresovani predstavnici kompanija i privrednici će upravo na ovom mestu moći da dobiju informacije o načinu prijavljivanja za učešće u privrednoj delegaciji Srbije, na ovoj najvažnijoj globalnoj manifestaciji u istoriji.

  Showroom u Galeriji Beograd, biće otvoren svakog dana od 10.00 ujutru do 22.00 časa uveče.

  Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”. Impozantni Paviljon Srbije, površine 2000 m2, nalazi se u tematskom delu “Mobilnost”.

  Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, povezuje zaostavštinu 7 000 godina stare vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, što predstavlja okosnicu našeg nastupa na predstojećoj Svetskoj izložbi.

  Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe, zauvek brišući podelu između fizičkog i digitalnog sveta.

  Na ovaj način virtuelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa našom zemljom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti.

  Posetioci postaju digitalna bića – avatari koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virtuelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak.

  Najnovija tehnologija će rekreirati i upoznati posetioce sa 7 000 godina starom revolucionarnom i inovativnom Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta moći će da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom 6 meseci trajanja Ekspo-a.

  “Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Osnovna funkcija nastupa na Svetskoj izložbi svake zemlje učesnice je predstavljenje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih prilika i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom. Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju”, istakla je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na “EKSPO 2020, Dubai”.

  Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za “EKSPO 2020 – Dubai”, je naglasila: „Kroz celovit biznis, ali i naučni, umetnički i zabavni program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, kreativaca i inovatora, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstavićemo: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji, kao i zbog čega su pojedini svetski mediji Beograd proglasili za jedan od 5 najkreativnijih gradova na svetu“.

  Svetska izložba – „EKSPO 2020 Dubai“ biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, pod temom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”.

  Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA region), na kojoj je prisustvo potvrdilo preko 190 zemalja sveta.

  „Galerija Beograd“ je već prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i jedno od omiljenih mesta naših sugrađana i verujemo da će upravo na ovom mestu posetioci rado dolaziti i obilaziti Paviljon Srbije u Dubaiju tokom trajanja Ekspo-a i biti u toku sa najvećim inovacijama koje svet bude predstavio.

  1 KOMENTAR

  1. Pitam maticku posto je ministarkaza telekomunikaciju koliko je opasan stub ,predajnik sa kucicom tik uz osnovnu skolu.Da li je to neko pomodarstvo ili snaga mocnika?

  Comments are closed.