Tarantino neće menjati “Bilo jednom u Holivudu” kako bi se dodvorio kineskim cenzorima i zbog toga ga još više volimo

0
Foto Profimedia

Kventin Tarantino odbio je da svoje poslednje ostvarenje “Bilo jednom u Holivudu” prilagodi zahtevima kineskih cenzora kako bi film mogao da se prikazuje na tamošnjem tržištu, javio je Hollywood Reporter.

Pošto su kineska regulatorna tela odložila premijerno prikazivanje filma u Kini zakazano za 25. oktobar, a Sony Pictures Entertainment ostavljen bez ikakvog objašnjenja zašto je došlo do odlaganja, Tarantino je jasno stavio do znanja cenzorima da film mogu dobiti u izvornom obliku i nikako drugačije, prenosi Gardijan.

Mnogi su uvereni da je za kineske cenzore najsporniji prikaz čuvenog Brusa Lija u Tarantinovom filmu, kojeg mnogi u Kini smatraju herojem. Porodica i prijatelji čuvenog majstora borilačkih veština dugo su isticali neslaganje sa načinom na koji je on predstavljen u “Bilo jednom u Americi”, odnsno njegovom karikaturom.

U intervjuu za Wrap, Šenon Li, ćerka Brusa Lija, je rekla: “Brus Li je predstavljen kao arogantni kreten kratkog fitilja, a ne kao neko ko je morao da se bori tri puta više od drugih kako bi postigao ono što je mnogima po prirodi dato”.

Kritika tretmana Brusa u filmu skoncentrisana je na scenu u kojoj on izaziva kaskadera Klif Buta (kog igra Bred Pit) na tuču, u kojoj je But ispao bolji od njega, ističe Gardijan.

Tarantino je, sa druge strane, poznat po tome da uglavnom odbija da prilagođava svoje filmove, da ih seče i dodaje nešto, i u skladu sa tim i ovog puta ne planira da sarađuje sa kineskim vlastima, kako je preneo Reporter.

Kineski pokušaji da se ograniči prodor američke industrije zabave naročito su važni u kontekstu aktuelnih protesta u Hong Kongu, a cenzurišu se naročito prilježno one poznate ličnosti koje su javno podržale antivladine proteste. Tako je, naposletku, u Kini odstranjen South Park.