Tanja Fajon: “U Srbiji visok nivo kršenja demokratije, medijskih sloboda… O bojkotu razmisliti još jednom”

1
Foto: Printscreen N1

“Srbija je u stanju svojevrsne političke krize u delikatnom trenutku uoči parlamentarinh izbora”, ocenila je danas Tanja Fajon, šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji.

„Prisutan je visok nivo kršenja demokratije, medijskih sloboda jer u programima sa nacionalnom frekvencijom nisu predstavljene sve političke stranke ravnopravno, a to je nedopustivo“, ocenila je ona, a preneo Danas.

Na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji, na kojem učestvuju i predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju, Fajon je podsetila na dijalog vladajućih i opozicionih stranaka koji je u Beogradu dva puta organizovan pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

„Treba ustanoviti fer uslove za parlamentarne izbore naredne godine. U Beogradu sledi poslednja, treća faza dijaloga. Situacija je daleko od idealne. Vladajuće stranke i dalje ne primenjuju preporuke koje su neophodne za slobodne i fer izbore. Vidimo nekakav progres u odnosu na poslednji krug razgovora. Međutim, naglasila bih da treba da vidimo napredak u realnom životu a, za sada, ga još ne vidimo“, rekla je Fajon.

Opozicioni lideri iz Srbije, Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić, koji u Briselu učestvuju  na ovom okruglom stolu, ocenili su da uslova za poštene izbore nema i da se oni ne mogu stvoriti u ovako kratkom roku.

Tanja Fajon je zatražila od njih da još jednom razmisle o svojoj odluci da bojkotuju dijalog sa vladajućim strankama, kao i izbore.

„Bojkot može biti jedan od alata ali treba otići u parlament jer to je mesto za promene i dijalog. Uvek je bolje imati konstruktivne kritike i dijalog, nego samo bojkotovati. To može biti mnogo efektivnije nego bojkot“, rekla je Fajon.

1 KOMENTAR

  1. Како ствари стоје, они, ипак, не би да мењају партнера. Овај им је довољно кооперативан, за њихов укус, а и није одрадио то што се од њега очекује. Нико од претендената, на жалост, нема тај изборни капацитет и стога, што се ЕУ тиче, опозиција, бар за сада, мора да сачека. А сада, памет у главу, ако до сада већ нисте знали са каквим лицемерима, из ЕУ, имате посла.

Comments are closed.