“Tamo gde je sve počelo”: Naučnici iz SZO koji istražuju poreklo koronavirusa posetili pijacu u Vuhanu

0
Beta/AP Photo/Ng Han Guan

(Beta-AFP) – Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuju poreklo korona virusa danas su posetili pijacu Huanan u Vuhanu, prvom žarištu epidemije, javili su novinari agencije Frans pres.

Ta pijaca, na kojoj su prodavane žive divlje životinje, zatvorena je od januara 2020. i čuvari su danas dozvolili ulaz samo vozilima grupe istraživača SZO.

Stručnjaci SZO počeli su prve direktne susrete sa kineskim naučnicima u petak, oni su prethodno po dolasku u Kinu bili u dvonedeljnom karantinu i imali kontakte sa kineskim kolegama onlajn.

Stručnjaci SZO, specijalizovani za zdravlje životinja, virusologiju, bezbednost hrane i epidemiologiju, juče su posetili dve bolnice u kineskom gradu Vuhanu, u kojima se leče pacijenti oboleli od kovid-19.

Bolnica Djinjintan jedna je od prvih u gradu u kojoj su početkom 2020. godine bili smešteni pacijenti oboleli od tada nepoznatog virusa i ključni je deo epidemiološke istorije bolesti.

Jedan od članova tima SZO, britanski zoolog Piter Dašak objavio je juče na Tviteru da je poseta bolnicama bila “važna prilika za direktan razgovor” sa medicinarima koji su se borili protiv virusa u kritičnom trenutku.

Prvi direktni sastanci tima sa kineskim naučnicima održani su u petak, a istraživači SZO posetili još jednu bolnicu u Hubeiju.