Tamna strana sunca

  0

  Posle pet godine borbe za terapiju, članovi Udruženja obolelih od melanoma (UPOOM) želeli su da ukažu na važnost preventive jer, kako je rekao predsednik Udruženja Savo Pilipović, kod nas se ljudi obraćaju lekaru kad je već kasno.

  Život jeste težak, postavlja mnogo zahteva pred nas i ko bi još mislio i o svojoj koži, neki se i plaše, rekao je Pilipović i naglasio da “ako ne budemo mislili o svojoj koži – živećemo kraće”.

  Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA i član savetodavnog odbora UPOOM, istakla je važnost da svi zajedno, dermatolozi, onkolozi, hirurzi, patolozi i brojni drugi stručnjaci, kao i članovi Udruženja, rade na podizanju svesti o ovom oboljenju.

  Ona je zahvalila UPOOM-u što stvara čvrste veze sa sličnim udruženjima u regionu, jer je razmena iskustava takodje veoma važna za uvid u nove ideje i pristupe lečenju, podizanju svesti kako da se zaštitimo.

  “Bitno je da se ta poruka kako da sprečimo nastanak raka kože, koliko je opasno ultravioletno zračenje, ponavlja iz godine u godinu, kako bi je gradjani usvojili kao deo zdravih navika. Nepotrebno izlaganje suncu ili upotreba solarijuma, radi dobijanja tamnog tena iz estetskih razloga jesu problem, oštećuju genski materijal i dovode do povećanja rizika za dobijanje raka kože ćak pre tridesete godine,” rekla je dr Lidija Kandolf Sekulović i dodala da treba raditi na podizanju svesti da taman ten nije znak zdravlja, da to više nije moderno i svedoči o tome da osoba nema zdrave navike.

  Udruženje obolelih od melanoma (UPOOM) pokrenulo je i peticiju s ciljem da se ukinu solarijumi u potpunosti kao deo akcije kojima obeležavaju mesec brobe protiv melanoma.

  Ovo Udruženje, ali i mnogi dermatolozi, u saradnji sa Ministrastvom zdravlja, ukazivali su na štetnost sunčanja, naročito u solarijumima i uspeli da se izbore da u našoj zemlji maloletnima odlazak u solarijum bude zabranjen, a da odrasli moraju da proccitaju o rizicima i potpišu da to rade na sopstvenu odgovornost.

  Obeležaavajući mesec borbe protiv melanoma, UPOOM je organizovao izložbu fotografija pod nazivom “Tamna strana sunca” koja je otvorena u Zemunu u galeriji “Stara Kapetanija”. Fotografije zagrebačkog fotografa Kruma Ivanovskog, dobijene zahvaljujući saradnji UPOOM-a sa Udrugom melanom iz Hrvatske, videće i gradjani Valjeva, Novog Sada i Niša.