Talas protesta u Poljskoj zbog zakona o abortusu i vladinih kovid mera: Građani pokušali da dođu do kuće “najmoćnijeg političara”

0
(Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski)

(Beta) – Brojni Poljaci su danas demonstrirali u Varšavi protiv desničarske vlade i pokušali da dođu do kuće najmoćnijeg političara u zemlji Jaroslava Kačinjskog.

Učesnici najnovijeg u nizu protesta, započetih zbog usvajanja zakona kojim se gotovo u potpunosti zabranjuje abortus, nosili su zastave Evropske unije i sa bojama duge, da izraze privrženost zapadnim vrednostima.

Policija im nije dozvolila da priđu kući Kačinjskog, lidera vladajuće stranke Pravo i pravda i države, iako je formalno na funkciji zamenika premijera.

Posle policijskog upozorenja da je protest nezakonit zbog pandemije koronavirusa, demonstranti su uzvratili da u zemlji vlada “epidemija stranke Pravo i pravda”, uzvikujući “Zbacujemo vladu!”

Današnji protest organizovala je grupa Ženski štrajk, koja stoji iza niza masovnih okupljanja posle 22. oktobra kada je Ustavni sud Poljske presudio da je abortus zbog defekta fetusa neustavan. Time je zabranio najčešći od nekoliko zakonskih osnova za okončanje trudnoće u toj dominantno katoličkoj zemlji.

Posle te presude, abortus je u Poljskoj dozvoljen jedino u slučaju silovanja, incesta ili pretnje zdravlju i životu majke, što su prethodnih godina bili razlozi za oko dva odsto legalnih prekida trudnoće u Poljskoj.

Današnji protest je održan na 39. godišnjicu uvođenja strogog vojnog režima tada vladajućih komunista sa ciljem gušenja opozicije, prvenstveno sindikata “Solidarnost” Leha Valense.

Mnogi Poljaci optužuju vlast Kačinjskog da se sve više ponaša kao autoritarni režim 80-ih godina prošlog veka.

Protestu su se danas pridružili i preduzetnici, nezadovoljni vladinim merama u borbi protiv koronavirusa.

Poljoprivrednici su odvojeno protestovali tokom noći i ostavili za sobom veliku količinu jaja, krompira i mrtvu svinju na ulici ispred kuće Kačinjskog.

Naveli su da dobijaju premalo za svoje proizvode i optužili vladu da nije u stanju da reši njihove probleme.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500