Kurti pisao Trampu: “Takse ćemo ukinuti kao gest dobre volje..”

1
Foto: Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu u kom je naveo da je vlada na čijem je čelu posvećena rešavanju preostalih pitanja u odnosima sa Srbijom.

“I dalje smo uvereni da se to mora učiniti u okviru dijaloga, koji bi kulminirao uzajamnim priznanjem dveju država. Verujemo da je ovo važan put za integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu i postizanje istorijskog sporazuma koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu”, naveo je Kurti u pismu.

Najavio je da će 15. marta početi ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je utvrdila prethodna vlada.

“To radimo kao gest dobre volje i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa SAD u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će na naše akcije Beograd recipročno uzvratiti i da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustaviti kampanju protiv priznavanje Kosova”, naveo je Kurti.

On je pozvao SAD i EU da uspostave mehanizme za nadgledanje i sankcionisanje kako bi se obe strane pridržavale obaveza preuzetih u skladu sa sadašnjim, kao i budućim sporazumima.

Kurti je rekao da je svestan da je u prethodne dve godine došlo do izrazitog nedostatka koordinacije između kosovskih predstavnika o ulozi, interesu i ciljevima u dijalogu sa Srbijom, kao i da često nije bilo jasno ko govori u ime Kosova na međunarodnoj i domaćoj sceni.

“Vlada koju vodim će okončati takvu praksu. Vlada i ja kao premijer imamo ustavni mandat, političku volju i zakonsku dužnost, kao i potpunu i isključivu odgovornost za preuzimanje i vođenje ovog procesa i predstavljanje Kosova na najvišem diplomatskom nivou”, naveo je Kurti.

Dodao je da odnosi sa SAD imaju “strateški značaj” za Kosovo, kao “savez zasnovan na duboko utemeljenim zajedničkim vrednostima i interesima”.

“Vaša administracija je već imala pozitivan uticaj na Zapadni Balkan, donoseći novu energiju i ostvarivanje dogovora u rešavanju problema, što je veoma dobrodošlo. Radujemo se produbljivanju našeg partnerstva i zajedničkom radu sa SAD na unapređenju ekonomskih prilika, jačanju vladavine zakona, regionalne sigurnosti, podsticanju dijaloga Kosova i Srbije i drugim pitanjima”, naveo je kosovski premijer u pismu američkom predsedniku.

Kurti je pismo slične sadržine uputio i državnom sekretaru SAD Majku Pompeu.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.