“Tajvan je deo Kine i to izbori ne mogu da promene”

0
Foto: Profimedia

Peking neće promeniti svoju politiku prema Tajvanu, koja se sada ogleda kroz okvir “jedna zemlja, dva sistema”, uprkos velikoj podršci glasača na predsedničkim i parlamentarnim izborima prošlog vikenda predsednici i njenoj stranci koji su za nezavisnost Tajvana.

Portparol Kancelarije za tajvanske poslove Ma Siaoguang rekao je da će Kina i dalje insistirati na takozvanom “92 konsenzusu” koji priznaje i Tajvan i Kinu kao delove jedinstvene kineske nacije.

“Nećemo se mešati ili kritikovati izbore na Tajvanu. Ovaj krug lokalnih izbora ne može promeniti status Tajvana kao dela Kine”, rekao je Ma.

On je dodao da različiti politički sistemi nisu “ni prepreka ni izgovor” za održavanje trenutnog stanja nezavisnosti Tajvana.

Tajvanska predsednica Caj Ing-ven reizabrana je na izborima u subotu, dok je njena Demokratska napredna stranka zadržala većinu u parlamentu.

Rezultat predstavlja snažnu podršku glasača njenom tvrdom stavu prema Kini.

Kineske komunističke vođe su zauzele posebno čvrst stav prema Caj od njene inauguracije 2016. godine, gnevni jer je odbila pekinšku politiku “samo jedne Kine”. Njena pobeda će verovatno produbiti politički spor i dovesti do pojačanih pritisaka Pekinga, pisala je tada novinska agencija AP.

Tajvan je razvio sopstveni identitet od kada se odvojio od Kine u građanskom ratu 1949. ali nikad nije zvanično proglasio nezavisnost. Peking polaže pravo na ostrvo s 23 miliona stanovnika i preti da bi upotrebio i silu da ga zaposedne.

Od tranzicije ka punoj demokratiji početkom 1980-ih Tajvan je sve više isticao svoj identitet nezavisnosti od Kine, iako ga ne priznaju Ujedinjene nacije, niti bilo koja veća država. Ta ostrvska zemlja međutim ima sve aspekte funkcija suverene države, te izdaje sopstvene pasoše, ima svoju vojsku i pravni sistem i važan je centar svetske industrije visoke tehnologije.

(Beta)