Tajne korone: Lekar objasnio šta se to događa desetog dana bolesti

0
Foto: Profimedia

Hrvatski doktor Bruno Baršić je objasnio šta se to događa desetog dana bolesti kovid-19 i zašto se obolelima tada naglo pogorša stanje, prenosi Večernji list.

„Zato što je to prirodni tok bolesti kod, srećom, malog procenta bolesnika. Kada je puno zaraženih i procenat je veći. Tok bolesti ide tako da prvo počne kao običan grip. Već petog ili šestog dana dođe do prvog pogoršanje stanja. U najvećem broju slučajeva to je upala pluća, i potreban je kiseonik. Onima, kojima je od početka potrebno oko petnaest litara kiseonika, kod njih dolazi do nemogućnosti ulaska kiseonika u krv“, rekao je dr Baršić.

„Naredno pogoršanje kod jednog dela bolesnika je oštećenje pluća. Proširuju se krvne žile… Najpre se ljudima pogorša plućna funkcija. Čak imamo ljude koji su otišli kod kuće zdravi, a onda se vrate sa problemima“, dadao je on.

Kako je istakao, lekari još uvek nisu sigurni zašto se to dešava i mlađima.

„Jednostavno ne znamo zašto se to događa i mladim ljudima. Možda je stvar u količini virusa. Ako primite manju količinu virusa, verovatno ćete imati blažu sliku. Zato su tu maske, da nas štite… Onda i genetske predispozicije, puno je teorija… On se ponaša kao super antigen“, rekao je dr Baršić.

Takođe, on je istakao da iskustvo sa ovakavim tokom bolesti nikada ranije nisu doživeli. 

„Videli smo kako funkcioniše svinjski grip, bila je to nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promene na plućima, kao i posledice za koje ne znamo koliko će biti dugoročne, to nikada ranije nismo videli“, zakljućuje dr Baršić.

Doktor Baršić je bio dugogodišnji načelnik intenzivne nege na Fran Mihaljeviću u Zagrebu, a sada je rukovodilac Kriznog štaba KB Dubrava.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500