Tajna uređaja HC-5205: Kako su svi razgovori državnog i vojnog vrha završavali u Vašingtonu – Čitajte u Nedeljniku

0
Profimedia

Bila je 1989. godina kada je u Upravu za elektroniku i veze Jugoslovenske narodne armije (JNA) stigao uređaj sa nazivom koji apsolutno ništa ne znači: „HC-5205“.

Ali taj uređaj uopšte nije bio beznačajan. Naprotiv. Bio je to jedan od prvih elektronskih uređaja za šifrovanje poruka, osmišljen i napravljen u vojno neutralnoj Švajcarskoj, specijalno za potrebe JNA.

U Jugoslaviji je trebalo da ga koristi sam politički i vojni vrh. Samo, u JNA tada nisu znali da će svaka poruka poslata preko ovog uređaja završiti direktno, u realnom vremenu u sedištu američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). I da će CIA i nemački BND na tome dobro zarađivati.

Bio je to u stvari uređaj koji je preteča današnjih aplikacija kao što su Viber, Whats Up, Telegram ili Signal koji uz pomoć enkripcijskog ključa omogućavaju bezbednu komunikaciju koju nije moguće presresti (ili ipak jeste).

Taj uređaj za šifrovanje nije smeo da padne u ruke neprijatelju, jer ne postoji tako bitna stvar za vojsku kao što je sigurna komunikacija.

Poznato je to još od Drugog svetskog rata i čuvene nemačke „Enigme“ čije „provaljivanje“ je, smatra se, skratilo trajanje najvećeg svetskog sukoba za najmanje dve godine.

I upravo zato, po prispeću „čuda tehnologije“ iz Švajcarske, načelnik Uprave za elektroniku i veze JNA potpisao je dokument koji je u limitiranoj seriji štampan u Vojnoizdavačkom zavodu.

Taj dokument je u stvari knjižica od 46 stranica koja ima uobičajen, vojnobirokratski naziv: „Pravilo za rukovanje i osnovno održavanje uređaja Kripto zaštitnih uređaja“.

Na prvoj strani velikim slovima postoji i pečat „Vojna tajna – Strogo poverljivo“.

Na samom početku tog dokumenta, velikim slovima stoji odštampano Upozorenje: „Ovo Pravilo i uređaj za kripto zaštitu ne smeju da padnu u ruke neprijatelju…”

U novom Nedeljniku čitajte o otkriću koje je uzdrmalo svet. Kako je Jugoslavija nabavila uređaj od CIA, a da to nije ni znala, kako je JNA izdala uputstvo o uništenju kripto uređaja ako padne u ruke neprijatelja i o tome kako su se podaci sa sa “sigurne veze” koristili u haškom procesu za Srebrenicu

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 20. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET