“Tajna Rankovićevog šahta”: Koga je i kako stvarno prisluškivala država, istorijska ekskluziva i zaboravljeni dosije

0
Ranković, na Visu, foto Profimedia

Pobornici teze da je Ranković prisluškivao Tita, pronaći će dokaze u Izveštaju o uviđaju šahta broj 32, koji se nalazi ispred zgrade Aleksandra Rankovića u Užičkoj ulici 25. Veštaci i istražni sudija su konstatovali da su u ovaj šaht bile produžene četiri linije specijalnih telefona iz Užičke 15 gde je bila privatna rezidencija predsednika Tita.

“Ove linije su bile aktivne iako bi trebalo da budu presečene već ispred zgrade broj 15 pošto tu završava njihova normalna funkcija. Na ovim linijama je izvršeno probno prisluškivanje i utvrđeno je da se telefonski razgovori iz rezidencije Predsednika Republike jasno čuju, o čemu postoji magnetofonski snimak razgovora vođenih prilikom uviđaja.

U ovaj šaht dolazi još jedan broj aktivnih specijalnih linija iz nižih brojeva Užičke ulice (stanovi drugih rukovodilaca, Svetozara Vukmanovića Tempa i drugih).

Iz ovog šahta odlazi 5 linija specijalnog telefona u stan A. Rankovića od kojih jedna za njegov specijalni telefon, a 4 su nađene presečene u šahtu i slobodne.

S obzirom da ovaj nalaz predstavlja nenormalnu situaciju, izvršen je uviđaj u zgradi. Utvrđeno je da jedna linija od specijalnog telefona vodi na Rankovićev telefon u radnoj sobi, a zatim u spavaću sobu A. Rankovića iz kreveta, a odatle tri parice vode u radnu sobu Slavke Ranković.

Prema mišljenju veštaka, nema normalnog opravdanja da iz zgrada nižih brojeva u Užičkoj ulici vode aktivne linije specijalnih telefona do šahte ispred broja 25 (čak je zabranjeno da se aktivne linije od telefonske centrale produžuju i dalje iza korisnika određenog telefona), niti ima opravdanja da iz ovog šahta slobodne linije idu kroz ovu zgradu, ali je na taj način jednostavnim prespajanjem navedenih linija moguće u Rankovićevom stanu prisluškivati specijalne telefone kućnih brojeva”, kaže se u jednom od dokumenata.

Ovo je samo delić mozaika velike priče o tajni skrivanoj pola veka. Istorijsku ekskluzivu pročitajte u aktuelnom broju Nedeljnika koji je na svim kioscima od četvrta, 24. decembra.