Tadić: “Oružje je u Jermeniju izvozio finansijer SNS, nije se prodavalo sve do 2017. godine”

4
Foto: Igor Pavićević

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je optužbe predsednika Aleksandra Vučića da je u njegovom mandatu zemlja prodavala oružje Jermeniji.

On je u intervjuu za dnevni list Danas rekao da je oružje u Jermeniju izvozio “finansijer SNS Slobodan Tešić”, i da je u razgovoru s ljudima iz administracije azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva saznao da se Vučić, tokom razgovora u petak, izvinjavao zbog izvoza oružja u Jermeniju.

“To može da se vidi i na sajtu Ministarstva inostranih poslova Azerbejdžana, gde se Vučić izvinjava zbog izvoza oružja i upućuje saučešće zbog žrtava u sukobu Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha”, rekao je Tadić, naglašavajući da izvoz oružja ni u Jermeniju ni u Azerbejdžan nije zabranjen, ali da se to “nije činilo do 2017. godine”.

Bivši predsednik tvrdi da je reč o “velikoj aferi koja traje od 2012. godine, a tiče se izvlačenja novca od državnih strateških preduzeća, poput namenske industrije, telekomunikacija, a novac se preliva u firme bliskih saradnika i finansijera SNS dok je stranka bila u opoziciji”.

“Ako nije on, neka sprovede istragu i vidi ko je, da se angažuje tužilaštvo”, poručio je Tadić.

Predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev ukazao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru da je jermenska strana u sukobima tokom jula koristila municiju proizvedenu u Srbiji, da bi napadala azerbejdžansku vojsku i civile, i da je ta činjenica s velikom brigom primljena u društvu, jer su vojnici i civili poginuli tokom tih sukoba.

U izveštaju azerbejdžanske agencije APA nakon razgovora dvojice predsednika, navodi se da je “predsednik Aleksandar Vučić inicirao telefonski poziv” i da mu Alijev na tome zahvaljuje, kao i da je Vučić izjavio saučešće i “izrazio žaljenje zbog toga što je u sukobima Jermenija koristila oružje proizvedeno u Srbiji”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su probleme nasledili od prethodne vlasti.

“Srbija je pravna država i poštuje i sprovodi odluke svih legalnih organa bez obzira šta misli o njima, a sve greške koje pravimo posle 2012. godine su greške koje smo počinili zato što nismo poništili svaki papir partija iz DOS-a”, rekao je Vulin.

4 KOMENTARA

  1. Što bi rekao Balašević,aaa vlast je vlast.Jedni druge pljuju a isti su,nema namo”MIŠEVIMA”bolje.

  2. ….. zašto da se angažuje tužilaštvo????? Zar nisi u istom tekstu izjavio da ne postoji zabrana da se oružje proda bilo kojoj od suprotstavljenih strana???? Upravo to je obeležilo godine tvoje vladavine…. kada god “Vam se nije svidjalo šta neko govori ili radi” potezali ste tužilaštvo….. nadam se da će se jednog dana to Tužilaštvo i tobom pozabaviti!!!!

  3. Dragi Borise, ja zaista iskreno verujem da ti ni kada si bio Predsednik nisi imao mnogo informacija o tome šta rade “tvoji” igrači na terenu (što nikako ne umanjuje tvoju odgovornost)!!! Mislim da ni danas ne znaš o čemu pričaš…. nemam ni jedan razlog da branim sadašnju vlast, pre svega zbog činjenice da si ih ti stvorio, ali nema mnogo razlike u odnosu na “kombinacije” koje su tvoji puleni pravili u istom tom Telekomu, SDPR-u, Lutriji, Beogradskim JP…. itd. Neki od njih su se čak lepo i snašli, ( i danas lepo žive bez ikakve odgovornosti na koju ti pozivaš sadašnje aktere, a dela su ista)… jer su finansirali taj tvoj projekat “stvaranja i podrške naprednjacima”, tako da je potpuno deplasirano da bilo šta izjavljuješ I misliš…. jer sve ovo što danas doživaljavamo je samo epilog nesrećnog slučaja da ti postaneš Predsednik i DS-a i Srbije!

  4. Ne znam čemu se vi čudite,vidio sam na tv snimcima iz Sirije poslije zauzimanja Alepa vide se sanduci sa granatama za haubice proizvedeni u Srbiji,za potrebe mornaričkog korpusa SAD,piše na sanducima na engleskom.Znači SAD zvanično kupile municiju za potrebe svoje armije i preko Jordana proslijedili u Siriju ISIL-u.Bilo je tu i bugarskih minobacačkih mina,PT raketnih bacača zemalja istoka Evrope.Biznis je biznis,osobito sa municijom u ratu.Pričali su mi kako su u BiH toi kom sukoba Hrvata i Muslimana šleperi iz Srbije dovozili pješadisku municiju HVO.Novac je to.U Ukrajini je poslije raspada SSSR ostalo oružja i municije za 5 armijskih sastava,zato su nemilice prodavali,od tenkova ,helikoptera,do PV sistema…..i bili najveći prodavaoc sovjetskog oružja na svijetu.

Comments are closed.