Tadić odmah napustio sastanak, Savez za Srbiju nije učestvovao, Đukanović najavio izmene zakona: Kako je protekla prva runda međustranačkog dijaloga

0
Foto: Profimedia

Prva runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta i njegovog nekadašnjeg poslanika Knuta Flakenštajna održana je juče u Skupštini Srbije, a naredno zasedanje zakazano je za danas.

Posle jučerašnjeg zasedanja, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka, preneo je N1.

Pored Đukanovića, kao predstavnik SNS učestvovao je i Vladimir Orlić.

Vladimir Đukanović, foto: Tanjug

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je da misli da nikoga toliko ne voli da bi mu poželeo sastanak poput današnjeg.

“Iskreno da vam kažem, ja ne želim da biram između Vučića i Đilasa, Tadićem nikada nisam bio oduševljen, ali ova je zemlja ovakva kakva je najviše zbog nas političara. Nije valjda da zakonom mi treba da regulišemo šta je pristojnost, da ne smemo da vređamo jedni druge, da prestanemo da govorimo u parlamentu i u politici onako kako ljudi ne govore ni na ulici“, kazao je Jovanović i poručio da je predizborna vlada bila i ostala predlog LDP-a.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da su razgovori bili teški, jer se govorilo o teškim temama, ali da je dobro što su se predstavnici Evropskog parlamenta uključili u dijalog u Srbiji, i da oni treba da shvate da je delimično njihova odgovornost, i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji.

Živković je ocenio i da je “ta dobra želja za stabilokratijom jednako staljinizam i da ne donosi ništa dobro ni na kratke ni na duge staze”.

Zoran Živković, foto: Tanjug

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović rekao je da nisu preterani optimisti o konačnom pozitivnom ishodu ovih razgovora, ali da žele da razgovoraju i da dijalogu pruže šansu.

“Pored toga što smo podržali sve predloge koji su u razgovorima na Fakultetu političkih nauka predložili Crta, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo, mi smo podržali i zahtev Liberalno demokratske partije za formiranje organa vlasti koji će biti strogo zadrženi za organizovanje i sprovođenje novih izbora”, rekao je on.

Sastanak je pre svih napustio predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.  

Kako je rekao po izlasku iz Skupštine, došao je da “evropskim prijateljima“ direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije i time završio svoje učešće u razgovorima.

Kao što je ranije i najavljeno, stranke okupljene oko Saveza za Srbiju odlučile su da ne učestvuju u međustranačkom dijalogu uz posredovanje EP.

Socijalističku partiju Srbije zastupali su Đorđe Milićević i Žarko Obradović, a dijalogu su prisustvovali i Marjan Rističević, Vladimir Marinković, te predstavnici PUPS-a i Pokreta socijalista.

Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, foto: Tanjug

Osim LDP-a, Nove stranke i SDS-a, iz opozicije su bili prisutni i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića i Stranke moderne Srbije.

Sastanku nisu prisustvovale ni Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

Uoči početka dijaloga, aktivisti inicijative Ne davimo Beograd postavili su ispred zgrade Skupštine neku vestu tepiha sačinjenog od naslovnih strana pojedinih dnevnih listova kako bi, kako su rekli, ukazali na obim problema u srpskim medijima.

Radomir Lazović iz Inicijative rekao je da nisu dobili poziv za razgovor sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta.

U razgovorima u Skupštini učestvuju i predstavnici Crte, CeSID-a, Fondacije za otvoreno društvo, ali i šef kabineta predsednice Vlade Miloš Popović koji je inače clan Vladine radne grupe za unapređenje izbornih uslova.

Posrednik EP Knut Flakenštajn, foto: Tanjug

Razgovori se vode u pet sesija, o pet ključnih tema: izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, birački spisak i finansiranje kampanje.