Tači: Sastanak u Beloj kući istorijska prekretnica

0
Foto: Profimedia

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak delegacija Srbije i Kosova 27. juna Beloj kući istorijska prekretnica i jedinstvena prilika za nastavak dijaloga.

“Institucije države Kosovo prihvatile su ovaj sastanak sa velikom odgovornošću i ozbiljnošću. U Vašington idemo sa stabilnim principima. Smatramo najavljeni sastanak u Beloj kući istorijskom prekretnicom i jedinstvenom šansom za nastavak vrlo teškog ali neophodnog procesa za mir”, izjavio je Tači na konferenciji za medije.

Tači je kazao da je Kosovo “blagoslovleno” od strane Sjedinjenih Američkih Država.

“Kosovo će raditi na postizanju mirnog i istorijskog sporazuma kojim će se jednom zauvek zatvoriti jednovekovno poglavlje sukoba Kosova i Srbije. Iz Vašingtona su uvek dolazile dobre vesti, tako će uvek biti. Kosovo ide sa državnom zastavom koja je teritorijalni integritet Republike Kosovo”, rekao je on.

Upitan ko će predvoditi delegaciju na sastancima u Vašingtonu, Tači je kazao da će Kosovo nastupiti “jednim glasom”.

“Poštovaćemo volju građana, imaćemo međuinstitucionalnu koordinaciju. Kosovo ima legitimne i legalne predstavnike državnih institucija. Odgovornosti su vrlo jasne u skladu sa Ustavom Kosova, radićemo na bliskoj koordinaciji, na kraju idemo kao Kosovo protiv Srbije”, kazao je Tači i dodao:

“Da biste uklonili svoje dileme, ali i za javnost, osećaću se dobro sa i uz premijera Avdulaha Hotija, u tom pogledu nema dilema”.


(Beta)